Maasbracht - 15 april 2023 - Tijdens de kerkbestuursvergadering van 30 maart jl. heeft het kerkbestuur van parochiefederatie Maasbracht met grote meerderheid besloten om de overgang te maken van een federatie naar een fusie van de vijf parochies H. Gertrudis (Maasbracht), H. Hart van Jezus (Maasbracht), H. Martinus (Linne), H. Stephanus (Stevensweert) en O.L. Vrouw Geboorte (Ohé en Laak) tot één parochie. Een weg naar nog meer samenwerking.
Het bisdom Roermond stimuleert deze vorm van samenwerking en ze is al in verschillende parochies tot stand gekomen. In dekenaat Susteren o.a. in Susteren en Born. Ook in Echt wordt eraan gewerkt. De pastorale éénwording is gericht op de vitalisering van de geloofsgemeenschappen van de betrokken parochies.
Het besluit tot fusie wordt uiteindelijk genomen door de bisschop nadat een aantal stappen genomen zijn. Zo zullen er enkele hoorzittingen gehouden moeten worden in de betreffende parochies en moet de priesterraad van het bisdom gehoord worden. De fusie van parochies ligt is in de regel de formeel-juridische bevestiging van deze pastorale éénwording en zodoende de formele afronding van het proces van pastorale samenwerking en samensmelting.
In het proces van herstructurering van parochies komt het steeds vaker voor dat de parochies die samen een federatie vormen ervoor kiezen om ook de laatste stap te zetten en te fuseren tot één nieuwe parochie. Er ontstaat dan een nieuwe rechtspersoon met een nieuwe naam en een nieuw bestuur, die alle oude rechtspersonen vervangt.
Heel concreet betekent dit dat de huidige vijf parochies samensmelten tot één nieuwe parochie met een nieuwe (nog te kiezen) naam. Er zal één hoofdkerk (parochiekerk) zijn, maar de vijf huidige kerken blijven bestaan en houden ook hun eigen naam.
Ook zal er een nieuw kerkbestuur door de bisschop worden benoemd en tevens een pastoraal team (pastoor, eventueel een kapelaan). In de regel benoemt de bisschop de huidige pastoor. Verder moet er ook een pastoraal beleidsplan aan de bisschop overlegd moeten worden. Er moet ook een inventarisatie gemaakt worden van alle bezittingen (gebouwen, gronden, kerkelijke kunstschatten, begraafplaatsen, etc.), arbeidsovereenkomsten, pacht– en huurovereenkomsten, beleggingen, stichtingen, enzovoort.
- Grotere pastorale samenwerking binnen de huidige parochies
- Overzichtelijkere structuur
- Kleiner bestuur: makkelijker om besluiten te nemen en minder vergaderingen
- Voorbereid zijn op een toekomst die er voor de Kerk niet rooskleurig uitziet
- Nog meer samenwerking tussen de huidige parochies is noodzakelijk én voor de toekomst ook duidelijker
- Past in de beleidslijn van het bisdom
- Verregaande vereenvoudiging van de administratie (ledenadministratie, financiële administratie, kerkelijke registers van doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk en overlijden
Waar fusies al gerealiseerd zijn, zijn er tot nu toe geen nadelen gemeld.
- De hierboven genoemde inventarisaties maken
- Organiseren van hoorzittingen
Het kerkbestuur hoopt met deze stap de onderlinge samenwerking te bevorderen, alles overzichtelijker te maken en voorbereid te zijn voor de kerk van de toekomst. Uiteraard hoopt het kerkbestuur ook op een positieve medewerking van de parochianen en op een breed gedragen steun voor de nieuw op te richten parochie.
Bron: parochiefederatie Maasbracht
Stockfoto
150423/HvL