Maasbracht - 2 januari 2024 - Op woensdag 10 januari verzorgt Maurice Heemels - op uitnodiging van Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden - in Maasbracht een lezing over de begraafcultuur in Limburg en dan speciaal over het Oude Kerkhof aan de Veerweg in Maasbracht. Gemeente Maasgouw wil deze begraafplaats moderniseren en heeft de Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden verzocht haar visie over die plannen te geven.
In zijn lezing gaat dr. M.Heemels in op de betekenis en belang van funerair erfgoed in het algemeen en het streven van de Stichting Funerair Erfgoed Limburg om deze begraafcultuur te beschermen. Ook zal Heemels ingaan op het funerair erfgoed dat anno 2024 nog in Maasbracht te zien is. Met name op het Oude Kerkhof aan de Veerweg. Gemeente Maasgouw wil de begraafplaats moderniseren en heeft de Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden verzocht haar visie over die plannen te geven.
Maurice Heemels is geboren in Melick in 1971. Hij is medeoprichter van de Stichting Oude Kerkhof Roermond en sinds 1996 in meerdere rollen betrokken bij deze stichting. Sinds 2020 is hij tevens voorzitter van Funerair Erfgoed Limburg. Heemels maakte deel uit van de werkgroep, die de eerste canon van het Nederlands Funerair Erfgoed samenstelde. Als historicus promoveerde hij in 2016 op een proefschrift getiteld “ Op den akker des doods, waar allen gelijk worden. Begraafcultuur in Roermond, 1870-1940.” In het proefschrift staat de begraafplaats ‘Nabij de Kapel ‘centraal . Daar vonden in de periode 1870-1940 alle Roermondenaren hun laatste rustplaats. De begraafplaats is door Heemels vanuit sociaalhistorisch, cultureel religieus en kunsthistorisch perspectief bekeken. 19de eeuwse en begin 20 -eeuwse begraafplaatsen worden wel getypeerd als “ spiegel van de samenleving”. Voornoemd boek is uitgegeven bij uitgeverij Verloren te Hilversum. In de afgelopen 25 jaar heeft hij een aantal publicaties over begraafcultuur geschreven.
Maurice Heemels is lerarenopleider geschiedenis en teamcoordinator maatschappijvakken aan de Fontys Lerarenopleiding in Sittard. Hij is redacteur van de Spiegel van Roermond en lid van het hoofdbestuur van het LGOG.
wanneer - woensdag 10 januari 2024, aanvang 19.30 uur
waar - Maas Binnenvaartmuseum, Havenstraat 25, Maasbracht
toegang - gratis voor leden van Heemkundevereniging Maasbracht. De entree voor niet-leden bedraagt € 5,00
aanmelden - is verplicht en kan bij Noud van der Zee (secretariaat) via 0475-464872 of noud1zee13@gmail.com
Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.
Foto Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden
020124/HvL