Midden-Limburg - 16 februari 2024 - Tien basisscholen uit gemeenten Leudal, Maasgouw en Roerdalen doen van maandag 4 maart tot en met donderdag 28 maart mee met de E-waste Race. De E-waste race begint die week officieel tijdens een kick-off op basisschool Cluster HIN in Hunsel in de gemeente Leudal. Wethouder Heleen Wijers-van der Linden trapt af en vertelt de leerlingen over het belang van de E-waste Race. Inwoners kunnen meehelpen. Hoe? Lees snel verder.
Gemeente Leudal - Cluster HIN locatie Hunsel, BS De Harlekijn Baexem, Latasteschool Horn, Widdonckschool Heibloem, BS De Verrekijker Ell en BS De Glundering Haelen.
Gemeente Maasgouw - BS Sint Medardus Wessem, BS De Koningsspil Thorn en BS Triangel Linne
Gemeente Roerdalen - BS Sint Martinus Vlodrop
Wethouder Wijers: “Mooi dat Cluster HIN zich inzet voor de inzameling van E-waste. De helft van het Nederlandse E-waste wordt namelijk niet ingezameld. De oude apparaten zoals laptops of telefoons belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons E-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.”
Woont u in de buurt van één van de deelnemende scholen? Dan kunt u tussen maandag 4 maart en donderdag 28 maart gemakkelijk uw klein elektronisch afval aanbieden via de website ewasterace.nl. De leerlingen komen de spullen dan bij u thuis ophalen. Zij krijgen punten voor het ingezamelde E-waste en de school met de meeste punten wint een geldcheque om iets leuks of duurzaams met de klas te ondernemen.
Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Doordat er veel hergebruikt kan worden, hoeven er ook minder grondstoffen uit de aarde te worden gehaald.
Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, batterijen en accu’s vallen niet onder E-waste en mogen dus niet worden ingeleverd.
De race wordt georganiseerd door RD Maasland in samenwerking met de gemeenten Leudal, Maasgouw en Roerdalen. RD Maasland zorgt ervoor dat het ingezamelde E-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het E-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.
Foto: Pixabay-VolkerGlätsch
160224/HvL