Roggel - 29 maart 2024 - De kerkklokken in Roggel luiden al enige tijd niet meer en dat is ongetwijfeld al veel inwoners opgevallen. Als onderdeel van de Goede Week zwijgen traditiegetrouw de klokken van woensdagavond (Schortelwoensdag) tot het eind van Stille Zaterdag (Paaszaterdag) tijdens de Paaswake. Maar in Roggel is er toch iets anders aan de hand, zo blijkt uit navraag bij de koster. Eén klok is kapot en totdat deze binnenkort wordt gerepareerd, luiden er in Roggel geen klokken.
Op Schortelwoensdag, ook wel bekend als Schorselwoensdag of Schorteklokwoensdag, wordt traditiegetrouw het verraad van Jezus door Judas herdacht. De naam van de dag verwijst naar het oude gebruik om van woensdagavond tot het eind van Stille Zaterdag geen klokken meer te luiden. Dit maakt onderdeel uit van de zogeheten Goede Week, waarin christenen het lijden, sterven en de verrijzen van Jezus Christus herdenken. Vroeger werd niet alleen het klokgelui “opgeschort,” maar werd ook het orgel vanaf dit moment niet meer bespeeld. Gelovigen vastten op deze dag.
Volgens het oude katholieke kindergeloof vlogen de klokken na Schortelwoensdag helemaal naar het Vaticaan in Rome om door de paus gezegend te worden. Kort voor Pasen keerden ze weer terug naar de eigen kerk. De klokken namen dan gelijk gekleurde eieren mee die over het hele land werden uitgestrooid. Dit kon ook als een soort loon voor de kinderen beschouwd worden. Tijdens de stille dagen namen zij namelijk het werk van de klokken over en gingen met houten kleppers langs de deuren om gelovigen op te roepen op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag naar de kerk te gaan.
Foto en reportage Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
290324/HvL