img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-7-2024 10:46

Zomerweer beïnvloedt airco-verkoop

30 juli 2024 - De zomer van 2024 verloopt ongebruikelijk nat en koel. In plaats van de gebruikelijke hittegolven, ervaren we dit jaar aanhoudende regenbuien en gematigde temperaturen. Het afgelopen jaar is zelfs het natste jaar ooit gemeten. Dit weerpatroon heeft een aanzienlijke impact op de verkoop van airconditioners in Nederland. Hoewel het aantal verkochte airco's lager is dan in voorgaande zomers, blijft de vraag onder bepaalde omstandigheden toch bestaan. Hoe beïnvloeden het weer, de gevoelstemperatuur, luchtvochtigheid en de nachten onze behoefte aan airco’s?

Ongewoon weerbeeld

Dit jaar heeft Nederland te maken met een zomer vol regen en koele dagen. De temperatuur blijft overdag vaak rond een aangename 20 graden Celsius, maar de hoge luchtvochtigheid zorgt voor een ander gevoel. Vochtige lucht maakt het verdampen van zweet moeilijker, waardoor het warmer aanvoelt dan het daadwerkelijk is. Dit effect wordt ook nog eens versterkt door het gebrek aan zonneschijn, waardoor gebouwen en huizen minder goed kunnen opwarmen en drogen. Hierdoor kan het binnen in huis benauwd en onaangenaam aanvoelen, ondanks de koele buitentemperaturen. 

Bovendien kan de constante regen zorgen voor verhoogde vochtigheid binnenshuis, wat kan leiden tot condensatie op ramen en muren, en zelfs schimmelvorming als er onvoldoende geventileerd wordt. Vooral het zuiden van Nederland heeft hier veel last van door de aanhoudende regen. De reden waarom mensen nu een airco in Maastricht aanschaffen is in dit soort gevallen dus niet de temperatuur, maar juist het creëren van een gezond en droog binnenklimaat. Een airco kan namelijk net zo goed, of misschien zelfs nog beter dan een luchtontvochtiger, de luchtvochtigheid verlagen en tegelijkertijd de temperatuur aangenaam houden.

Hoe de zomer van 2024 onze slaap en productiviteit beïnvloedt

Een ander belangrijk aspect van deze ongebruikelijke zomer is de nachttemperatuur. Zelfs als de temperatuur 's nachts daalt, blijft de luchtvochtigheid vaak hoog. Studies hebben aangetoond dat een hoge luchtvochtigheid de manier waarop we slapen kan verstoren. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, worden mensen 's nachts vaker wakker en brengen ze minder tijd in de REM-slaap door. De REM-slaap is een diepe slaapfase die belangrijk is voor ons geheugen en onze emoties. Als je minder REM-slaap krijgt, kan dat daarom slecht zijn voor je algehele gezondheid en welzijn.

Het gebrek aan kwalitatieve slaap heeft directe gevolgen voor je stemming en productiviteit. Wanneer je 's nachts vaak wakker wordt en niet diep genoeg slaapt, voel je je overdag vermoeid en prikkelbaar. Dit kan leiden tot een verminderde concentratie en slechtere prestaties op werk of school. Mensen die slecht slapen, hebben vaak moeite om zich te focussen, maken sneller fouten en zijn minder efficiënt in hun taken. Daarnaast kan aanhoudend slecht slapen leiden tot chronische stress en een verhoogd risico op mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie.

Andere factoren die de vraag naar een airco beïnvloeden: 

De onzekerheid rondom de toekomst van de salderingsregeling heeft invloed gehad op de beslissingen van consumenten, vooral bij het overwegen van grote energieverbruikers zoals airconditioners. Hoewel de regeling voorlopig blijft bestaan, hebben de discussies en mogelijke veranderingen voor onzekerheid gezorgd bij huishoudens met zonnepanelen. Deze onzekerheid kan ertoe hebben geleid dat mensen aarzelden om een energie-intensieve airco aan te schaffen, uit angst dat ze minder zouden profiteren van hun zelf opgewekte energie.

Daarnaast zijn de energieprijzen de afgelopen jaren flink gestegen en dat maakt veel mensen onzeker over de toekomst. Door die hoge prijzen denken veel mensen twee keer na voordat ze een grote stroomverbruiker zoals een airco kopen. Ze zijn bang dat hun energierekening nog hoger wordt. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat mensen goed nadenken over hun aankopen en op zoek gaan naar energiezuinige apparaten die minder kosten en toch comfort bieden. 

Toekomstperspectief

Hoewel de vraag naar airco’s dit jaar lager is door het ongebruikelijke zomerweer, zal deze trend niet doorzetten. Toekomstige zomers kunnen weer hete temperaturen brengen, en de behoefte aan comfortabel binnenklimaat zal blijven bestaan. Als je overweegt een airco aan te schaffen, is het daarom slim om te letten op het juiste moment om te kopen. Prijzen zijn vaak lager buiten het hoogseizoen, dus overweeg om in de herfst of winter een airco te kopen wanneer de vraag minder hoog is. Dit is ook de periode waarin er vaker acties en kortingen zijn bij veel retailers. 

Daarnaast moet je rekening houden met de installatie. Tijdens de piekmaanden in de zomer kunnen installateurs een lange wachttijd hebben. Door je aankoop en installatie in de rustigere maanden te plannen, kun je vaak sneller geholpen worden en profiteren van betere prijzen. Het is dus verstandig om vooruit te denken en je airco ruim voor de hete zomers te kopen en te laten installeren, zodat je optimaal voorbereid bent op de toekomst.

 

Wellicht interessant