img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-8-2024 11:27

Wandeltip - Paarse pracht in Nationaal Park De Meinweg

Herkenbosch - 4 augustus - In de maand augustus gaat de heide bloeien en daarom brengen we deze week graag deze ANWB-wandelroute onder jullie aandacht van 14,8 km door Nationaal Park De Meinweg. Tijdens deze wandeling kun je genieten van golvende paarse heidevelden, vennen, beken en bossen vol wild. NOS.nl meldt dat op dit moment de heide al overal volop in bloei staat, normaal gebeurt dat in de tweede helft van augustus.

ANWB omschrijft deze wandelroute als volgt: "Plan deze wandeling rond eind augustus en je raakt verzeild in een paarse explosie. Golvende heidetapijten strekken zich uit tot – ergens in de verte – een rij eikenbomen ‘ho’ lijkt te zeggen. Tevergeefs. Want erachter heuvelt het onverstoord verder. Ook los van de bloeiende hei valt er veel te genieten. Mulle zandpaden slingeren langs vennen, beken en bossen vol wild. Een adder schiet weg voor de voeten, een reusachtige mestkever is niet zo snel; zijn schild en pootjes weerkaatsen blauw in de zon. Tegen het einde hikt de hei nog wat na in losse paarse plukjes. Ze doen je uitgeleide naar de bewoonde wereld."

Hond mee? / Toegankelijkheid

Tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan (het eerste stuk, rondom het bezoekerscentrum, is een losloopgebied voor honden). Deze route is niet geschikt voor mindervaliden. Dit heeft te maken met de zandpaden over bijna de gehele route. Het stuk over de hei is daarnaast erg smal, en her en der zijn er paaltjes waar je over moet of door klaphekjes en poortjes waar geen rolstoel door kan. 

Routebeschrijving (knooppuntenwandeling)

Start, na een kijkje te hebben genomen bij Bezoekerspoort De Meinweg, bij 62 en wandel via 39–28–27, de IJzeren Rijn, 52 en 51 naar het Melickerven. Loop even Duitsland in naar 50, de Herkenbosscherheide, 67, de Rolvennen en 66. Ga bij knooppunt 66 linksaf over een houten paal de hei op, over een smal pad naar het ven Vossekop. Negeer het houten voetpad (brug) aan de linker zijde. Na 2 km, bij een bosrand, buigt het pad bij een grote dikke naaldboom en een bank naar links. Neem in die bocht het pad rechtsaf met houten paal.  Daarachter ligt het Elfenmeer. Vervolg de wandeling door het bos. Ga door het klaphek bij het veerooster. Na 1 km bij een kruising van zandpaden ga je rechtsaf. Na enige tijd (ongeveer 1 km) passeer je weer een veerooster. Na 50 m staat aan de rechterkant een knooppuntpaaltje. Ga linksaf, licht naar beneden, naar 65, over de Lange Luier. Dan via 61–64–63 naar het startpunt 62: de bezoekerspoort en De Boshut.

Hier vind je nog meer informatie over deze wandelroute. 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

 

Foto Pixabay
040824/HvL

Wellicht interessant