img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-8-2024 16:55

Peelland Recreatie krijgt geen exploitatievergunning voor vakantiepark Heelderpeel

Heel - 19 augustus 2024 - De gemeente Maasgouw heeft besloten om de door Peelland Recreatie bv aangevraagde vergunning, voor de exploitatie van een gedeelte van het vakantiepark Heelderpeel, te weigeren. Dit besluit volgt op een Bibob-onderzoek. Een Bibob-onderzoek wordt gedaan om te bepalen of er een ernstig gevaar is dat een vergunning wordt misbruikt om illegaal gegenereerd vermogen te benutten of om strafbare feiten te plegen.

De Wet Bibob staat voor ‘Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. Deze wet geeft overheidsinstanties (zoals een gemeente) de mogelijkheid om de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zakendoen, te onderzoeken. Om dit te doen, voeren overheidsinstanties een Bibob-onderzoek uit.

Bibob-onderzoek

Een Bibob-onderzoek wordt gedaan om te bepalen of er een ernstig gevaar is dat een vergunning wordt misbruikt om illegaal gegenereerd vermogen te benutten of om strafbare feiten te plegen. Wanneer dit het geval is, kan de gemeente ervoor kiezen om de vergunning te weigeren. De inhoud van het Bibob-onderzoek is geheim, hierover mag de gemeente geen details naar buiten brengen.

Vakantiepark Heelderpeel bestaat uit verschillende delen, die in handen zijn van verschillende eigenaren. Peelland Recreatie bv – dat valt onder de Oostappen Vakantieparken Groep - is eigenaar en exploitant van een deel van het park. De andere delen zijn (merendeels) particulier eigendom.

Het gevolg van de weigering van de vergunning is dat vakantiepark Heelderpeel niet langer geëxploiteerd mag worden door Peelland Recreatie bv.

Vitale vakantieparken

De gemeente Maasgouw investeert al enkele jaren in de aanpak van niet-vitale vakantieparken. Hiermee wil de gemeente de aantrekkelijkheid van de parken voor toeristen en recreanten vergroten, economische groei stimuleren en de toeristische kwaliteiten van de gemeente in balans brengen met de leefbaarheid van de omgeving. Het handhaven op ongewenste ontwikkelingen en de verplichte exploitatievergunningenplicht voor campings en recreatieparken maken onderdeel uit van deze aanpak.

Foto Pixabay
190824/HvL

Wellicht interessant