img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-8-2024 13:25

37e jaarlijkse Herdenking bij Nationaal Indië-monument in Roermond

Roermond - 29 augustus 2024 - Op zaterdag 7 september vindt de 37e jaarlijkse herdenking plaats bij het Nationaal Indië-monument in het Nationaal Herdenkingspark Hattem in Roermond. De herdenkingstoespraak wordt gehouden door Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Caspar Veldkamp. Ook dit jaar vliegen om 14.45 uur, als eerbetoon, vier F-35 straaljagers over het Herdenkingspark in een missing-men-formatie. 

Herdenking bij Nationaal Indië-monument in Roermond

De Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 zal wederom de vele duizenden omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea op gepaste en waardige wijze gedenken bij het Nationaal Indië-monument.

Ook worden de Nederlandse militairen herdacht, omgekomen tijdens de meer recentere internationale vredesmissies; dit gebeurt bij het Monument voor Vredesoperaties.

Natuurlijk wordt ook stilgestaan bij hen die wel terugkeerden.

Programma 7 september 2024

9.45 uur NIM-Veteranenlezing in Theaterhotel De Oranjerie

Het programma begint in de ochtend met de NIM-Veteranenlezing in het Theaterhotel De Oranjerie in Roermond; de ontvangst is vanaf 09.00 uur. De lezing duurt van 09.45 uur tot 11.30 uur.
 
De “Keynote spreker” Generaal-majoor der Mariniers Richard Oppelaar belicht dit jaar specifiek de VN-missie “Stabilization Mission Iraque – SFIR”. Deze vond plaats gedurende de periode 2003-2005 in Irak, waar generaal Oppelaar als bataljonscommandant diende.  
  
Spreker Ambassadeur Michel Rentenaar kijkt ook terug op deze periode. Hij ondersteunde destijds generaal Oppelaar als politiek adviseur. In deze missie werden veiligheid, stabilisatie en mensenrechten onder de aandacht gebracht.
 
Het orkest van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van Kapelmeester Jan Wijenberg verzorgt de muzikale omlijsting.

14.00 uur - Herdenkingsceremonie in Nationaal Herdenkingspark Hattem

Start van de herdenkingsceremonie en kranslegging in het Nationaal Herdenkingspark Hattem in Roermond. 

Het openingsgebed zal worden uitgesproken door aalmoezenier Sanneke Brouwers, waarna het welkomstwoord door de heer Jo Kneepkens, voorzitter van de stichting volgt. Hij zal u ook informeren over de onthulling van de 226 toegevoegde namen op de zuilen. De formele onthulling van het aangepaste monument zal hierna volgen.

Daaropvolgend vindt de toespraak plaats door Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Caspar Veldkamp, de officiële kranslegging en de taptoe.

14.45 uur Fly Pass in Missing Man Formation

Ook dit jaar vliegen om 14.45 uur, als eerbetoon, vier F-35 straaljagers over het Herdenkingspark in een “missing man formation”. 

Leerlingen van basisschool Aan de Roer begeleiden de kransleggers en dragen een gedicht voor.
Dichter Hans van Bergen zal een declamatie voordragen.

15.00 uur Kranslegging

De individuele kransen worden gelegd en er vindt de kranslegging plaats door/namens de Reünieverenigingen.

15.25 uur Einde Herdenking gevolgd door defilé

De Herdenking wordt om 15.25 uur afgesloten met een defilé van autoriteiten en genodigden. 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

foto: Gerard van den Braak|DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant