img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-8-2024 10:30

Vrachtwagens worden steeds mooier én moderner

31 augustus 2024 - Vrachtwagens zijn tegenwoordig niet meer die ‘oude barrels’ op de weg die veel te veel herrie maken en veel te weinig gas geven. Nee, vrachtwagens worden steeds moderner, steeds stiller, steeds sneller (binnen de wettelijke regels) en ook steeds mooier om naar te kijken. Ga maar eens langs de weg staan om naar de Truckrun te kijken en je ziet de meest prachtige wagens voorbij komen. De laatste decennia hebben de vrachtwagens veel veranderingen doorgemaakt, zowel van binnen als van buiten. Wij nemen een aantal van deze veranderingen met je door.

 Vrachtwagens worden steeds mooier en moderner

De komst van de digitale tachograaf

De tachograaf bestaat al erg lang en is bedoeld voor het registreren van de rij- en rusttijden van de chauffeur. Het is namelijk belangrijk dat de chauffeur niet te veel uren rijdt en voldoende rust neemt tijdens de rit. Met de oude, vertrouwde tachograaf kon nog worden gesjoemeld, maar tegenwoordig is er een digitale tachograaf in een vrachtwagen aanwezig. Deze is niet alleen meer betrouwbaar en nauwkeuriger, maar ook makkelijker in gebruik dan de eerdere analoge versie. Ze maken het makkelijker om aan de wetgeving te voldoen en voorkomen administratieve rompslomp.

Steeds meer gepersonaliseerde vrachtwagendesigns

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de vrachtwagens de laatste decennia gewoon veel mooier zijn geworden. Steeds vaker worden ze voorzien van unieke designs. Veel vrachtwagens zijn voorzien van reclame, maar er zijn ook vrachtwagens in felle kleuren, met unieke prints en zelfs met graphics en custom-made designs. Hoe mooier, hoe beter! De mooie uitstraling zorgt er niet alleen voor dat de vrachtwagens beter opvallen op de weg, maar het zorgt natuurlijk vooral ook voor een meer professionele en herkenbare uitstraling.

De cabines zijn luxer en comfortabeler geworden

Iets wat je van buitenaf minder goed kunt zien, is de cabine van een vrachtwagen. Chauffeurs brengen veel tijd door in de cabine en dit geldt zeker voor de chauffeurs die actief zijn binnen het internationaal transport. Voor velen vormt de cabine een tweede thuis. De laatste jaren zijn de cabines veel luxer en comfortabeler geworden. Veel vrachtwagens zijn al voorzien van ergonomische stoelen en geavanceerde airconditioning. De slaapfaciliteiten zijn wat ruimer en beter ingericht en er zijn meer praktische opbergplekken gerealiseerd. De meest moderne cabines beschikken ook over hightech navigatie- en entertainmentsystemen.

Meer elektrische en hybride vrachtwagens

Misschien is het je al opgevallen dat sommige vrachtwagens helemaal niet meer zo veel herrie maken als ze voorbij rijden. Het is namelijk zo dat het aantal hybride en elektrische vrachtwagens flink is toegenomen. Dit is een trend die zich snel voort zal zetten, vooral omdat er in binnen- en buitenland steeds meer emissievrije zones bij komen, waar niet meer mag worden gereden met vervuilende vrachtwagens.

Betere veiligheidssystemen

Veel vrachtwagens zijn inmiddels ook voorzien van betere veiligheidssystemen. Hierbij kun je denken aan automatische remhulpen, rijstrookassistentie en dodehoekcamera’s. Deze systemen zijn bedoeld om de rijervaring veel veiliger te maken voor zowel de chauffeur als de andere weggebruikers.

Foto: Pixabay

Wellicht interessant