img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-9-2024 16:00

Smakelijke actie Midden-Limburgse gemeenten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid

Midden-Limburg - 5 september 2024 - In Midden-Limburg hebben ongeveer 33.000 inwoners moeite met lezen, schrijven of het omgaan met een computer, tablet of smartphone. Om extra aandacht te vragen voor dit sociale probleem gaan de zeven Midden-Limburgse gemeenten tijdens de week van Lezen en Schrijven - zondag 8 tot en met zaterdag 14 september - de straat op om versgebakken letterkoekjes uit te delen. Met deze smakelijke actie willen de gemeenten meer inwoners bereiken én deze problemen bespreekbaar maken.

Smakelijke actie Midden-Limburgse gemeenten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid

De straat op

In de landelijke week van ‘Lezen en schrijven’ van 8 tot 15 september, maken de Midden-Limburgse gemeenten inwoners bewust dat het niet vanzelfsprekend is om goed te kunnen lezen, schrijven of omgaan met een computer, tablet of smartphone. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn, zoals het verliezen van je baan of in de schulden raken.

Wethouder Felix van Ballegooij (centrumgemeente Roermond) benadrukt het belang van de basisvaardigheden: "Lezen en schrijven zijn voor iedereen belangrijk, maar digitale vaardigheden worden ook steeds belangrijker in onze samenleving. Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en volwaardig mee te doen. Met deze actie willen we op een leuke manier het gesprek hierover beginnen. Ik hoop dat dit helpt om mensen te motiveren om zich verder te ontwikkelen."

Om hier aandacht voor te vragen gaan alle Midden-Limburgse gemeenten, samen met het Taalnetwerk bestaande uit de bibliotheek, welzijnspartners en sociale werkvoorzieningen, de straat op om zakjes versgebakken letterkoekjes uit te delen. Op een makkelijk te begrijpen manier gaan zij in gesprek met de inwoners over dit onderwerp. Aan het zakje hangt een kaartje waarop inwoners kunnen aangeven wat ze willen leren. Het Taalnetwerk neemt contact op met de inwoner.

Wat wil jij leren?

In de Midden-Limburgse gemeenten hebben ongeveer 33.000 inwoners moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. De kans is dus groot dat iemand in jouw omgeving ook moeite heeft met lezen of schrijven, en hulp kan gebruiken. Ken je iemand die hier moeite mee heeft? Of wil je (zelf) meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met de bibliotheek, bezoek de website lezenenschrijven.nl/ik-wil-leren of bel 0800 - 023 44 44.

Foto: Pexels

Wellicht interessant