img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-9-2024 11:40

‘Erfgoed komt tot leven’ tijdens Open Monumentendagen in Midden-Limburg

Midden-Limburg - 6 september 2024 - Tientallen monumenten zijn op zaterdag 14 september en zondag 15 september gratis toegankelijk voor bezoekers tijdens de Open Monumentendag(en). In elke Midden-Limburgse gemeente zijn wel bijzondere activiteiten georganiseerd om erfgoed tot leven te brengen. Van exclusieve, gratis rondleidingen door gepassioneerde (VVV-)gidsen tot het ontdekken van gebouwen en bijzondere plekken die anders gesloten blijven.

Erfgoed komt tot leven tijdens Open Monumentendagen in Midden-Limburg

Een greep uit de vele mogelijkheden 

Gemeente Maasgouw

Diverse monumenten, musea en tuinen openen gratis hun deuren voor het publiek. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Visit Kinrooi, waardoor ook locaties aan de Belgische zijde van de Maas meedoen. Het landelijke thema 'routes, netwerken en verbindingen' wordt tastbaar gemaakt door een fietsroute langs de opengestelde locaties, en komt tot uiting in de rondleidingen door VVV-gidsen.

Gemeente Roerdalen

Bezoekers kunnen genieten van een exclusieve rondleiding in de tuin van Kasteel het Steenen Huys. Op de historische begraafplaatsen in Vlodrop en Posterholt worden rondleidingen gegeven. Zondag is er bij boerderijhoeve Schurenhof een muzikaal optreden. In St. Odiliënberg vinden activiteiten plaats op Landgoed Frymerson, bij de Basiliek en galerie TriVidha. Daarnaast openen de molens hun deuren voor het publiek.

Gemeente Roermond

In Roermond kan op zaterdag worden deelgenomen aan een Jacobswandeling, over de bedevaartroute naar Santiago de Compostella. Op zondag geeft een VVV-stadsgids een rondleiding met het thema ‘Tram en trein, Station Roermond. In Swalmen kun je op zaterdag deelnemen aan de fietsexcursie ‘Fietsen over een Romeinse weg’, waarbij uitleg wordt gegeven door twee deskundige archeologen. In het Kruiswegpark nabij Kapel in 't Zand kun je het bloemtapijt bewonderen.

Gemeente Weert

In Museum W is op zaterdag de conservator aanwezig om een toelichting te geven op de collectiepresentatie. Op zondag geven ervaren gidsen rondleidingen door het centrum. Kijk op www.openmonumentendaglimburg.nl voor uitgebreide informatie van de deelnemers en de gratis rondleidingen door (VVV-)gidsen.  

Gemeente Leudal

Veel molens in molengemeente Leudal openen dit weekend weer hun deuren. In Neer zijn de Sint-Martinuskerk en de Friedesse Molen geopend zijn voor publiek. In de kerk is er op beide dagen gelegenheid om onder begeleiding van gidsen de gewelven en de klokkentoren te bezoeken.

Volledige programma

Kijk op de website www.openmonumentendaglimburg.nl voor een overzicht van alle deelnemende gebouwen en de georganiseerde activiteiten. Voor een aantal rondleidingen is vooraf aanmelden noodzakelijk. Alle opengestelde gebouwen zijn herkenbaar aan de blauwe Open Monumentendag-vlag.

Foto: Leon van Lier (Friedesse molen en Sint-Martinuskerk in Neer)

Wellicht interessant