img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-9-2024 15:38

Sint-Jansmolen in Stramproy krijgt na 62 jaar kruisbeeldje terug

Stramproy - 7 september 2024 - Op zaterdag 14 september wordt de Sint-Jansmolen in Stramproy na 62 jaar weer herenigd met het kruisbeeldje, dat van 1898 tot 1962 in de molen stond ter bescherming tegen onheil. Toen de molen in 1962 werd verkocht, verhuisde het beeldje met de verkopende familie Maes mee naar huis. In 2024 schonk de familie het kruisbeeldje aan het 'Stramproyer Biermuseum', maar de museumeigenaren vinden dat het beeldje thuishoort op de molen.  

Sint-Jansmolen in Stramproy krijgt na 62 jaar kruisbeeldje terug

Het verhaal van het kruisbeeldje

In 1898 komt de bekende brouwersfamilie Maes in het bezit van de Sint-Jansmolen in Stramproy. Hun Christusbeeldje krijgt een plaats in de molen om deze te beschermen tegen brand en alle ander ongeluk en daarnaast moest het erop toezien dat de molenaar het scheploon op een eerlijke manier schepte. Het verhaal gaat dat de molenaar soms met zijn rug naar het kruisbeeld stond. Het kruisbeeldje waakte bijna 65 jaar over deze molen. Totdat de familie Maes in 1962 de molen verkocht aan de familie Meulen uit Weert. Na de verkoop van de molen in 1962 haalde de familie Maes het kleinood uit de molen weer terug naar huis waar het 62 jaar de schoorsteenmantel sierde. 

In 1966 kocht de gemeente Stramproy de Sint Jansmolen. Deze werd geheel gerestaureerd. In 1969, op de zaterdag voor Roy kermis, werd de molen feestelijk in gebruik genomen, waarbij de gehele bevolking van Stramproy betrokken was.

In 2024 schonk de familie Maes het kruisbeeldje aan het “Stramproyer Biermuseum” van Geer en Carina Peeters. Zij vinden dat dit weer teruggeplaatst moet worden naar waar het thuishoort: in de Sint-Jansmolen.

Op zaterdag 14 september om 10.30 uur zal het kruisbeeldje zijn plaatsje weer innemen in de molen. Dit gebeurt op een passende wijze door inzegening zoals het 125 jaar geleden waarschijnlijk ook gebeurde.

Open Monumentendagen

De Sint-Jansmolen in Stramproy is op zaterdag 14 september en zondag 15 september te bezichtigen van 10.00 tot tot 16.00 uur

Ook de tentoonstelling van “Bakkes tot Wèrme Bèkker” is op beide dagen geopend van 10.00 - 16.00 uur in het “Meulehuuske”, gelegen naast de Sint-Jansmolen.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!


Foto kruisbeeldje via Stg. Heemkunde Stramproy/achtergrondfoto: Leon van Lier
(Sint-Jansmolen)
 

Wellicht interessant