img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-9-2024 14:14

Staaroperatie in Laurentius Ziekenhuis Roermond mogelijk aan beide ogen tegelijk

Roermond - 16 september 2024 - In het Laurentius Ziekenhuis Roermond is afgelopen week de eerste patiënte aan beide ogen tegelijk aan staar geopereerd. Staar is een oogziekte die bij veel oudere mensen voorkomt. Tegelijk beide ogen opereren aan staar is net zo veilig en effectief als twee staaroperaties op twee verschillende dagen. Daarnaast is het voor de patiënt minder belastend en ook voor de mantelzorger makkelijker te organiseren.

 Staaroperatie in Laurentius Ziekenhuis Roermond mogelijk aan beide ogen tegelijk

De staaroperatie werd voorheen enkel aan 1 oog uitgevoerd. Dit omdat oogartsen van oudsher vreesden voor infectiegevaar. Uit onderzoek (van het MUMC+) dat vorig jaar gepubliceerd werd bleek dat er geen verhoogd risico was op infectie aan beide ogen.

Annelie Tan, oogarts in Laurentius: “We zijn blij dat we ons proces nu zo hebben ingericht dat we patiënten met staar aan beide ogen in één operatie kunnen helpen. Dit kan voor patiënten die verder geen andere oogafwijkingen hebben. En uiteraard is de keuze aan de patiënt. Als hij/zij liever 1 oog per keer wil laten opereren, is dat uiteraard ook mogelijk.” 

Mevrouw Vogelaar was de eerste patiënt die aan twee ogen tegelijk werd geholpen. “De operatie is goed gegaan. Ik vond het heel erg meevallen en ben er onnodig bang voor geweest. Mijn afweging was om mijn beide ogen in één keer te laten opereren, omdat ik dan maar één keer deze operatie moest ondergaan. Tijdens de operatie wordt er gezorgd dat je makkelijk ligt, verder heb ik geen pijn gehad of iets gevoeld van de operatie. Dokter Tan heeft tijdens de behandeling steeds alles duidelijk uitgelegd en gezegd wat ik moest doen. Dat ging allemaal prima. Ik zou andere patiënten die aan twee ogen geopereerd moeten worden voor staar, zeker aanraden om dit tegelijk te doen.”

Foto: Laurentius Ziekenhuis (mevrouw Vogelaar is alweer voor haar controle in het ziekenhuis
geweest en bracht een taart mee om te vieren dat zij de eerste patiënt was waarbij deze
operatie was uitgevoerd. Dokter Tan was erg verrast en vond het heel attent)

Wellicht interessant