img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-9-2024 10:53

Videoreportage bijzonder transport van 343 ton zware transformator in Maasbracht

Maasbracht - 20 september 2024 - Woensdagavond 18 september is een een 7 meter hoge en 343 ton zware transformator vanuit de haven nabij de Clauscentrale naar hoogspanningsstation Maasbracht vervoerd. Dit gebeurde met een speciaal zelfrijdend voertuig van 5,30 meter breed en 18 meter lang. Het transport trok veel kijkers. Voor het transport was twee uur uitgetrokken, maar al om 20.50 uur arriveerde het transport op het hoogspanningsstation Maasbracht.

DeltaLimburg.nl was erbij tijdens het transport en maakte er een videoreportage van.

Waar dient deze transformator voor

De transformator zal gaan dienen als back up tijdens de vervangings- en uitbreidingswerkzaamheden van het hoogspanningsstation in Maasbracht. Daarnaast ondersteunt de transformator het elektriciteitsnet in geval van een calamiteit.

Van groot regionaal naar kleinere netwerken

In Limburg wordt gewerkt aan de verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Om een goede aan- en afvoer van elektriciteit mogelijk te maken, wordt op een aantal lijnen de capaciteit vergroot of nieuwe verbindingen aangelegd. Bestaande hoogspanningsstations worden gemoderniseerd en/of worden uitgebreid en er worden nieuwe hoogspanningsstations gebouwd.

Daarnaast is een andere indeling van het hoogspanningsnet in Limburg nodig: van een groot regionaal netwerk naar een indeling in drie kleinere netwerken, ook wel deelnetten genoemd. Elk deelnet krijgt een centraal hoogspanningsstation van waaruit de elektriciteit wordt geleverd. Deze drie deelnetten zijn: deelnet Boxmeer, deelnet Maasbracht en deelnet Graetheide.

Foto en reportage: Leon van Lier|verslag Pieter Cornelissen/DeltaLimburg.nl

 

Wellicht interessant