img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-9-2024 17:29

Feestelijke onthulling maquette Friedesse Molen in Neer

Neer - 26 september 2024 - Van de eeuwenoude Friedesse Molen in Neer is een driedimensionale kopie gemaakt, die op zondag 6 oktober om 14.00 uur wordt onthuld. Daardoor kan de molen straks op een halve vierkante meter oppervlak van alle kanten worden bekeken. De maquette komt te staan op het terras van Eetwinkel Ambacht, gevestigd in het vroegere molenaarshuis uit het jaar 1717, dat, net als de Friedesse Molen, ook een rijksmonument is.

 

De maquette komt te staan in een plexiglazen stolp boven op een eikenhouten raamwerk waarop de bijzonderheden in zowel de Nederlandse als de Engelse taal staan gegraveerd. De Friedesse Molen trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. De watermolen fascineert. Ze is na 40 jaar stilstand weer maalvaardig gemaakt, dankzij de inzet van een burgerinitiatief. Sinds 2002 is de molen van mei tot oktober elke zondagmiddag open. Dan wordt er graan en mais gemalen voor boeren en bakkers uit de omgeving.

De maquette is geschonken door het Neerse bedrijf 3D Printing van Ton Scheres en Rick Luijten. Een stagiaire van dit bedrijf heeft de maquette gemaakt en hij heeft onder meer met dit project zijn vakdiploma behaald. Omdat er geen werktekeningen van de Friedesse molen bestaan waarop de lengte, breedte en hoogte van de molen en details staan, heeft 3D Printing Limburg in samenwerking met Drone With A Mission van Ruud Janssen eerst met een drone de Friedesse Molen gescand om hier zo een 3D model van te genereren.

Foto maquette: Stichting Friedesse Molen/Foto 2: Leon van Lier

Wellicht interessant