img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-10-2024 14:46

Herfstnummer 'Rondom het Leudal' 2024

Haelen - 2 oktober 2024 - Het herfstnummer - nr. 195 - van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen. Met bijdragen van Mart Graef, Leni Verstegen, Ruud Spee, Bart Heijnen, Gerard Dings en weerman Thijs Zeelen. Ook deze editie is weer rijk geïllustreerd.  

Herfstnummer

Lezers kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen:

Mart Graef duikt in de historie van de grafsteen van Balthasar Lauw, wachtmeester van het grafelijk   huis Horn, die zich bevindt op de binnenplaats van het kasteel van Horn.

- Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het Torenkruid.

Leni Verstegen uit Den Haag maakte in 1934 met vier avontuurlijke vriendinnen een vijfdaagse voettocht door Midden-Limburg. Zij vertelt op een interessante wijze over de eerste dag hiervan, die zich in het Leudal afspeelde. 

Ruud Spee beschrijft in een uitgebreid en zeer lezenswaardig artikel de oudste “topografische” kaart van Limburg, een 16e-eeuwse kaart van Midden-Limburg. Vrijwel alle Leudaldorpen komen hierbij aan bod.

Bert Heijnen is op bezoek gegaan bij Mia en Theo Minkenberg in Neeritter, die erg begaan zijn met de natuur en het milieu en zich hierover grote zorgen maken.

- Paddenstoelenkenner Gerard Dings beschrijft op zijn eigen kundige wijze een aantal recente paddenstoelenvondsten uit ‘t Leudal.

Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de wisselvallige zomer van 2024.  In de weerhistorie over het Leudalgebied gaat hij in op de oorlogszomer van 1943 met o.m. twee hittegolven.

- Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Haelen uit 1965 en 2024.

Het geheel is met circa 35 foto’s en illustraties verlucht.  

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor € 19,00 met ingang van 2024 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2023 zijn verschenen, het boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”, plus het recent uitgekomen boek “De andere kant van de bevrijding. In 80 tastbare herinneringen”.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.
De Stichting Studiegroep Leudal is een particuliere organisatie die zich bezighoudt met de studie van de natuur, de geschiedenis en de milieuproblematiek van het Leudal en omgeving. 

Achtergrondfoto: Leon van Lier

Wellicht interessant