img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-10-2024 15:17

Roermond verscherpt toezicht straathandel na sluiting coffeeshops

Roermond - 10 oktober 2024 - Deze week sluiten de coffeeshops in het centrum van Roermond. Klanten, die in afwachting van de opening van de nieuwe coffeeshop uitwijken naar straathandel, riskeren juridische vervolging, net als de verkopers. Burgemeester Yolanda Hoogtanders: "Samen met de politie, onze toezichthouders, het OM én onze inwoners moeten we in Roermond deze periode overbruggen." 

Nieuwe locaties coffeeshops Roermond

In 2020 besloot de gemeenteraad tot een nieuwe set voorwaarden waar toekomstige coffeeshoplocaties in Roermond aan moesten voldoen. Hierop konden gegadigden al in 2020 reageren, zodat de nieuwe coffeeshop ruim voor het sluiten van de huidige coffeeshops in 2024 zou openen. Gerechtelijke procedures legden de voortgang drie jaar stil, waardoor de nieuwe vergunning pas in juni 2024 afgegeven kon worden. Ook deze wordt aangevochten. Er wordt gewerkt aan een zo spoedig mogelijke opening. 

Straathandel

In een periode waarin de vraag blijft en gedoogd aanbod in een coffeeshop ontbreekt, kan er sprake zijn van toegenomen handel op straat. Straathandel veroorzaakt overlast en er gelden niet de strikte voorwaarden waar coffeeshops zich aan moeten houden, zoals het verbod op verkoop aan jongeren. 

Zonder vraag geen aanbod

Burgemeester Hoogtanders: "Wij staan met de politie, onze handhavers en het OM klaar om straathandel aan te pakken. Zij zien met mij het belang van stevige handhaving en hebben hiervoor extra capaciteit vrijgemaakt, wat deze week direct tot aanhoudingen leidde. Inwoners van Roermond kunnen straathandel aan de politie melden. Op de klanten wil ik een beroep doen om niet bij de straathandel te kopen. Zonder vraag geen aanbod." 

Foto: Pixabay

Wellicht interessant