img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-10-2024 12:47

Extra provinciale subsidie voor Limburgse volkscultuur en evenementen

Limburg - 17 oktober 2024 - De Provincie Limburg heeft nieuwe regels ingevoerd om volksculturele tradities en evenementen in Limburg te ondersteunen. Dit betekent dat grote evenementen zoals een aantal specifieke carnavalsfeesten, liedjeswedstrijden en culturele festivals extra subsidie kunnen krijgen. Het doel? Het behouden van deze waardevolle Limburgse tradities en het promoten van de Limburgse cultuur, zowel binnen als buiten de provincie.

Met deze subsidieregels geeft het provinciebestuur uitvoering aan het beleid dat eerder dit jaar door Provinciale Staten werd vastgesteld. Het doel daarvan is om de Limburgse cultuur en het erfgoed voor iedereen toegankelijk te maken.

Limburgse taal en cultuur in de schijnwerpers

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Cultuur en Erfgoed: “Deze evenementen zijn onmisbaar voor de Limburgse cultuur.  Denk aan de vastelaovend, met haar kleurrijke feesten en liedjeswedstrijden die onze Limburgse taal laten klinken in elke hoek van de provincie. Het zijn deze momenten die onze identiteit vieren en doorgeven aan nieuwe generaties.”

Met de nieuwe subsidieregels kunnen organisatoren van deze evenementen financiële steun aanvragen. Hierdoor kunnen belangrijke tradities zoals de Heiligdomsvaart in Maastricht en Susteren, het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade, de Passiespelen in Tegelen en het Draaksteken in Beesel blijven bestaan.

Vastelaovend-evenementen en liedjeswedstrijden

De vastelaovend staat centraal in de Limburgse cultuur, en met de nieuwe regels wordt ook hier extra aandacht aan gegeven. Bekende evenementen zoals de Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo en het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) kunnen een subsidie aanvragen. Nieuwkomers zoals de 11devande11de en het Kanón van 't Balkón in Sittard krijgen ook een kans op financiële steun. 

Culturele festivals voor iedereen

Ook grotere culturele festivals in Limburg krijgen met deze nieuwe regels de kans op subsidie. Festivals die minimaal 2.500 bezoekers trekken, kunnen steun aanvragen om zo nog meer mensen te bereiken. 

De Provincie Limburg wil met deze nieuwe regels de Limburgse cultuur versterken en ervoor zorgen dat deze evenementen kunnen blijven groeien. Binnenkort kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden over de aanvraagprocedure op de website van de Provincie Limburg.

Foto: Carnavalskriebels|DeltaLimburg.nl (LVK 2023 in Venray)

Wellicht interessant