img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-10-2024 16:43

Definitief plan ter inzage voor natuurvriendelijke Maasuiterwaard bij Buggenum

Buggenum - 21 oktober 2024 - Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan verbetering van de ecologie van de Maas. Ook ten noordoosten van Buggenum staat dit te gebeuren. Concreet gaat het daarbij om twee geïsoleerde geulen en een natuurvriendelijke oeverstrook langs de rivier. Het definitieve plan daarvoor ligt tot en met maandag 25 november ter inzage via het Rijkswaterstaat Publicatieplatform onder ‘Ter inzage en fysiek op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch. 

 

De maatregelen zijn onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het doel: de kwaliteit van ons oppervlaktewater verbeteren, zodat de biodiversiteit toeneemt. Veel oorspronkelijke waterplanten, vissen en kleine diertjes zijn namelijk verdwenen langs de Maas of komen nog maar weinig voor. Dit komt deels doordat de mens het rivierenlandschap door de jaren heen flink heeft veranderd. 

Het ontwerp op hoofdlijnen

Tussen de plas Bouxweerd en de Groezeweg wordt een smalle, langgerekte geïsoleerde geul aangelegd, met een lengte van 1 kilometer. Deze Geul Bouxweerd loopt door tot aan de noordelijkere zandwinplas en wordt daarmee verbonden via duikers.

Ten zuiden hiervan is Geul Bouxweerd-Kerkhoofsmaesje gepland, met een lengte van 400 meter. Deze is zo ontworpen dat de bedding een deel van het jaar droog staat en bij hogere waterstanden volloopt met Maaswater. Op deze ‘overstromingsvlakte’ ontstaan zo betere omstandigheden voor waterplanten -en dieren die afhankelijk zijn van dat type leefgebied.  

Tenslotte wordt direct langs de Maas de harde stenen oeverbescherming over 1 kilometer zoveel mogelijk te verwijderd. Daardoor krijgen natuurlijke processen als afkalving en aanzanding weer de ruimte op deze Oever Bouxweerd. Rivierstrandjes met ondiep water en brokkelige steilranden keren terug. Op een aantal plekken wordt de oevergrond meteen afgegraven en verwijderd om hinder door aanzanding voor de scheepvaart te voorkomen.

Projectplan Waterwet vastgesteld

De drie maatregelen in de gemeente Leudal vormen samen met nog zeven andere KRW-locaties elders langs de Maas, het zogeheten deelproject 6.

Wat er gaat gebeuren, staat beschreven in het bijbehorende Projectplan Waterwet. Eerder kon er al gereageerd worden op het Ontwerp-Projectplan Waterwet deelproject 6. Rijkswaterstaat heeft daar in totaal 12 zienswijzen op ontvangen en meegewogen in het definitieve Projectplan.

Dat ligt nu voor een laatste keer voor iedereen ter inzage tot dinsdag 26 november 2024. Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als belanghebbende in beroep gaan. De plannen inzien kan via de webpagina Rijkswaterstaat Publicatieplatform onder ‘Ter inzage’. Daar staat ook hoe u een beroepschrift kunt indienen.

De plannen zijn tevens in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan 82). Maak hiervoor een afspraak via 088-7974300.

Meer weten of vragen?

Voor nadere informatie over de procedure rond dit Projectplan Waterwet kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het Service Center Vergunningen Rijkswaterstaat via 088-7974300.

Of kijk op de website samenwerkenaanriviernatuur.nl (riviertakpagina Maas) voor meer informatie over het programma Kaderrichtlijn Water Maas, inclusief een klikbare kaart met alle maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn.

Afbeelding: Waterschap Limburg

Wellicht interessant