Maasbouw - 17 februari 2025 - Wilde bijen zijn onmisbaar voor de natuur, maar ze hebben het steeds moeilijker. Daarom plaatst Maasgouw, als eerste gemeente in Limburg, tien speciale bijenhotels van BeeGrateful. Deze ‘Bee&Bee’s’ hangen binnenkort aan lantaarnpalen in verschillende dorpen en bieden bijen een veilige plek om te nestelen. Wilt u bijdragen aan meer biodiversiteit? Doe dan mee en adopteer een bijenhotel bij u in de buurt!
Wilde bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen, gewassen en wilde planten, maar door veranderingen in hun leefomgeving hebben ze steeds minder nestelplekken. De BeeGrateful bijenhotels zijn speciaal ontworpen om deze nuttige insecten een handje te helpen. Met dit project zet de gemeente zich in voor een gezonde bijenpopulatie en meer bewustwording over biodiversiteit. Dankzij slim groenbeheer en monitoring zijn in Maasgouw al meer dan 203 wilde bijensoorten geteld.
Wethouder Sjors Blomen is blij met deze ontwikkeling: "De toename van het aantal bijensoorten in Maasgouw laat zien dat onze inzet voor biodiversiteit vruchten afwerpt. Door maatregelen zoals ecologisch maaibeheer, het planten van inheemse bloemen en nu ook het plaatsen van bijenhotels, creëren we een omgeving waarin wilde bijen en andere bestuivers kunnen floreren. Dit project met BeeGrateful is een mooie volgende stap om de positieve trend voort te zetten en samen met onze inwoners de natuur een handje te helpen."
Als inwoner kunt u meedoen door een bijenhotel in uw buurt te ‘adopteren’. Dit betekent dat u twee keer per jaar een eenvoudige meting uitvoert. De verzamelde gegevens worden geanalyseerd door BeeGrateful en de Universiteit Wageningen.
Geef dan via onderstaand formulier aan dat u interesse heeft. Wij kijken dan ook welk bijenhotel er bij u in de buurt is en nemen contact met u op. U kunt uw vragen en opmerkingen op dit formulier doorgeven.
Aanmelden voor het bijenhotel in uw buurt
Ook krijgt u een gratis introductietraining over wilde bijen, hoe u ze herkent en hoe u de metingen uitvoert. De training is op donderdag 20 maart om 19.30 uur in de Passantenhaven van het gemeentehuis in Maasbracht.
Foto: Pixabay