Roermond - Op 27 januari, 75 jaar geleden, werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door het Russische Rode Leger. Wereldwijd werd hierbij stilgestaan, ook in Roermond. Op zondag 26 januari 2020 onthulde burgemeester Rianne Donders het tijdelijke Holocaustmonument 'Levenslicht'. Met 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal Nederlandse slachtoffers. Het monument is nog tot 29 januari 2020 iedere avond te zien op de Markt in Roermond.
Voorafgaand aan de onthulling was er een bijeenkomst in de tuinzaal van het gemeentehuis op de Markt in Roermond, waar werd stilgestaan bij de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog in Roermond.
Het monument is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waar meer dan 150 Nederlandse gemeenten aan deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.
De stenen zijn na de landelijke onthulling van het monument, op donderdag 16 januari in Rotterdam, verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Ook uit Roermond werden Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu wordt gemist. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij het monument ‘Levenslicht’, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.
Het tijdelijke monument is van 26 tot en met 29 januari 2020, tijdens de avonduren, te zien op de Markt in Roermond.
Foto en video: Pieter Cornelissen