Leudal - 6 juni 2020 - Ter gelegenheid van de 75 jarige bevrijding van Limburg is in de gemeente Leudal onlangs de bijzondere fietskaart ‘Leudal e.o. 40-45’ van de persen gerold. Deze fietskaart voert langs 37 bekende en onbekende herinneringsplekken aan de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Leudal en omgeving. Op de bekende toeristische informatiepunten en op het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen is de kaart vanaf 6 juni (D-day) gratis af te halen.
In 3 routes, die variëren in lengte van 31 tot 45 km en die zijn gekoppeld aan het bekende fietsknooppuntennetwerk, ervaart de fietser dat de gemeente Leudal niet in één keer, maar in feite in twee fasen door de geallieerden is bevrijd.
De dorpen tussen de Belgische grens en het kanaal Wessem-Nederweert werden in het kielzog van de overigens mislukte luchtlandingsoperatie Market-Garden bij Arnhem al eind september 1944 bevrijd. De rest van Leudal, globaal de dorpen tussen het Kanaal-Wessem-Nederweert en de Maas kon pas half november 1944 de nationale driekleur uitsteken. De routes op de kaart zijn vernoemd naar de verschillende frontgebieden die tijdens de bevrijdingsacties in en rondom Leudal hebben gelopen.
Niet alleen de bevrijding, maar ook de inval van het Duitse leger in de meidagen van 40 en de daaropvolgende Nazi-bezetting hebben een plek op de kaart gekregen. Zo is o.a. het soldatengraf met typische Nederlandse helm van Adriaan van Dinther op het kerkhof van Neer opgenomen. Hij sneuvelde al op de eerste oorlogsdag 10 mei 1940. Tevens is er aandacht voor de luchtoorlog met bijvoorbeeld de zeven pilotengraven in de schaduw van de toren van de kerk van Hunsel. Het is verrassend en verbazingwekkend hoeveel sporen in de diverse dorpen van Leudal nog herinneren aan de Tweede wereldoorlog en het is een verdienste van de makers dat deze nu handzaam op een fietskaart zijn verzameld en zodoende onder ogen komen van een breed publiek.
De kaart is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Leudal en de werkgroep 75 jaar bevrijding Leudal.
Tekst en foto's: Leon Moonen