img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-10-2024 14:05

Wandeltip - Ommetje De IJzeren Man bij Weert

Weert - 6 oktober 2024 - Deze week brengen we graag weer een prachtige wandeling van routemaker Adrie Raaijmakers onder jullie aandacht. Een 10 kilometer lange wandelroute die onder andere voert door het vennenrijk recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man, het bosgebied bij Altweerterheide en de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek. De wandelroute start en eindigt bij NMC De IJzeren Man in Weert.  

Ommetje De IJzeren Man bij Weert

Met het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man als startpunt gaat deze wandeltocht door het vennenrijk recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man, een bosgebied ten westen van Altweerterheide en door de rand van de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek.

Via het zandwinningsgebied dat in de toekomst als natuurgebied ingericht wordt en het recreatiegebied De IJzeren Man gaat de wandeltocht terug naar Natuur- en Milieucentrum.

In recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man gaat de wandeltocht langs de mooi gelegen vennen de Kleine IJzeren Man, het Zwanenven, het Geurtsven en het Eendenven. De Kruispeel is een restant van een uitgestrekt heide- en moerassenlandschap.

De wandeltocht gaat in de Kruispeel langs de Tungelroyse Beek met aan weerszijden van de beek elzen- en berkenbroekbossen. De zandwinning bestaat uit twee waterplassen waarvan een deel van de grootste waterplas inmiddels ingericht is als zwemplas Het Blauwe Meertje, vanuit een heuvel aan de rand van het zandwinningsgebied heeft men een mooi uitzicht over omgeving en de waterplassen. 

92% Van deze wandeltocht is onverhard, waardoor deze route niet geschikt is voor rolstoelen of kinderwagens.

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Start- en eindlocatie: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert

Nota Bene - Houd er tijdens natte jaargetijden rekening mee dat delen van het pad door het nieuw ingericht gebied tussen de uitkijkheuvel en de Tungelroyse Beek nat zijn, waterdichte wandelschoenen zijn dan ook aan te raden.

Hier kun je de routekaart bekijken en de route downloaden.

Foto: Adrie Raaijmakers

Wellicht interessant