30 augustus 2020 - Bijna elke dag zien we wolken aan de lucht, we zien er zelfs regelmatig allerlei figuren in... dat blijft een leuk spelletje. Er zijn enorm veel variaties in wolkensoorten: donkere onweerswolken, zomerse schapenwolken, grijze luchten en wolkenveertjes. Maar welke wolken zijn er nu precies en wat vertellen wolken ons over het weer?
Je kent ze vast wel, van die dagen dat de zon nauwelijks doorbreekt en het wolkendek de lucht vult. In dit soort gevallen vinden we wolkensoorten in de categorie van de lage bewolking. Stratus is hiervan het bekendste voorbeeld. Deze wolk is grijs van kleur en heeft een egale basis (de onderkant van de wolk) die relatief dicht bij het aardoppervlak ligt. Wanneer de basis aan het aardoppervlak komt spreken we niet van stratus maar van mist. Uit stratus valt soms wat motregen, maar meestal is het droog. Dit in tegenstelling tot nimbostratus. Dit zijn dikke grijze wolken waar aanhoudend regen of sneeuw uit valt. Een paraplu is dan zeker aan te raden!
Tegenover het aaneengesloten wolkendek van stratus staan stapelwolken. Ze staan ook wel bekend als ‘bloemkoolwolken’ of ‘mooiweerwolken’, maar cumulus is de officiële naam. Cumulus is te herkennen aan de bolle, witte top. We spreken over altocumulus wanneer de basis hoger in de atmosfeer ligt. Dit zijn de bekende ‘schapenwolken’. Stapelwolken staan niet voor niets bekend als ‘mooiweerwolken’. Er komt geen regen bij kijken en het is vaak heerlijk weer om eropuit te trekken.
Ook van cumulus bestaat een variant met regen: cumulonimbus. De wolk krijgt de vorm van een aambeeld. Het is een waarschuwing dat slecht weer op komst is. Cumulonimbus veroorzaakt namelijk zware neerslag, hagel, windstoten en bliksem. Die onweersbui na een warme zomerse dag is een typisch voorbeeld van cumulonimbus. Soms gaat het hierbij om lokale buien en soms om een hele buienlijn.
Cumulonimbus is niet de enige wolk die tot grote hoogte reikt. De laatste categorie komt uitsluitend hoog in de atmosfeer voor. Op deze hoogte bestaan wolken voornamelijk uit ijskristallen in plaats van waterdruppels. De slierten van ijskristallen zien eruit als vezels of veren. Daarom staat deze categorie ook wel bekend als de vederwolken. Cirrus is het bekendste voorbeeld. Het is te herkennen aan de heldere, witte vegen tegen een blauwe lucht. Je paraplu kan je thuislaten op het moment dat je cirrus ziet, want er komt geen regen uit deze wolken.
Stockfoto's (vederwolken, aambeeldwolken, bloemkoolwolken, schapenwolken, mist, dikke grijze wolken)
Bron: weeronline