Roermond - 15 maart 2021 - Hopelijk hebben jullie gezien dat er meer dan 30.000 mensen in het hele land hebben meegedaan aan het Klimaatalarm op zondag 14 maart. Een oproep aan de politiek van een brede coalitie van groepen die vinden dat we met zijn allen veel te weinig doen. Klimaatverandering wordt voor steeds meer mensen in de wereld een probleem en zeker de jongeren maken zich grote zorgen.
Die roepen ons op om in actie te komen. Zelfs in Limburg merken we nu met de extreme temperaturen, de droogte en de hevige buien dat het klimaat echt verandert. De organisatie in Limburg was in handen van de klimaatcoalitie, een flinke groep van samenwerkende partijen. Alleen al deze nieuwe samenwerking maakte deze dag tot een mooi succes. Hoe meer we samenwerken, hoe meer impact we kunnen maken.
Mijn eigen actie was vanuit thuis, online konden de mensen ook actie voeren. Zoals lezers van deze column niet zal verbazen, was mijn oproep niet alleen gericht aan de politiek. Ik vind vooral dat als de politiek en de industrie meer gaan doen (waartoe we zondag hebben opgeroepen), wij allemaal zelf óók aan de gang moeten gaan. Ik voelde me best een beetje voor aap staan met mijn bellenkrans om 15 uur tijdens het alarm. Zoveel mogelijk lawaai wilden we maken in Nederland, bij mij in de buurt was ik helaas de enige. Dit voelde echt vreemd.
Maar het geeft ook aan dat er nog een wereld te winnen is. We gaan allemaal onze manier van leven veranderen om de aarde ook voor generaties na ons een groene, leefbare plek te laten zijn. Veel mensen weten niet hoe ze verandering moeten aanpakken. Ik heb tijdens en na de actie aandacht gevraagd voor de vele mogelijkheden die er tegenwoordig al zijn.
In een blog-post op mijn eigen website heb ik mijn oproepen samengevat. Er is al zoveel mogelijk en het wordt elke dag meer. Je moet het alleen maar net even weten en daarna natuurlijk willen. De tips variëren van isolatietips, kooptips voor duurzame kleding, stappenplannen voor verduurzamen van je huis tot de oproep om het ook samen te doen. Veel leesplezier!
Op mijn website www.duurzaamroermond.nl deel ik meer van dit soort tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl