img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-3-2021 11:30

Digitale talkshow 'Limburgs water in een veranderend klimaat'

Limburg - 26 maart 2021 - De aanpak van wateroverlast, verbetering van de waterkwaliteit en de realisatie van hoogwaterveiligheid blijven de topprioriteiten van Waterschap Limburg. Op 30 maart organiseert het waterschap om 19.30 uur een live digitale talkshow over het nieuwe Waterbeheerprogramma. Hierin wordt, op een laagdrempelige manier voor inwoners en organisaties, meer informatie verschaft over de wateropgaven van Limburg voor de komende jaren, die het waterschap samen met de omgeving aangaat.  

 

Wateropgaven Limburg vragen om gezamenlijke inspanningen

De omgeving wordt nadrukkelijk betrokken bij de wateropgaven in Limburg. Dat is de kern van het ontwerp Waterbeheerprogramma 2022-2027 van Waterschap Limburg: ‘Limburgs water in een veranderend klimaat’ dat vanaf 26 maart ter inzage ligt.

Arnold Jansen (bestuurder Waterschap Limburg): “Onze wateropgaven zijn zo groot dat we hiervoor nog nadrukkelijker de samenwerking opzoeken met inwoners en bedrijven in Limburg. Denk aan maatregelen in stedelijk gebied en in natuur- en landbouwgebieden. Iedereen maakt onderdeel uit van de waterketen en kan zijn steentje bijdragen.” 

Klimaatadaptatie: omgaan met droogte en wateroverlast

Het klimaat verandert sneller dan tot voor kort gedacht. Dat betekent dat er versneld maatregelen moeten worden genomen om ons te wapenen tegen wateroverlast en droogte. Het waterschap is zelf aan zet voor de ruim 100 plekken in Limburg waar wateroverlast dreigt vanuit de beken. Dat gebeurt door beekdalverbreding of realisatie van regenwaterbuffers. Deze komen bovenop de 455 buffers die het waterschap de afgelopen jaren al heeft aangelegd.  

Hoogwaterveiligheid voor alle Limburgers

Langs de Maas wordt tot 2050 een groot deel van de circa 200 km dijk verhoogd, versterkt of verlegd. Op een aantal trajecten krijgt de rivier meer ruimte. Tachtig procent van de Limburgse dijken is de afgelopen jaren al eens versterkt. De komende jaren blijft Waterschap Limburg samenwerken om te voldoen aan de in 2017 door het Rijk vastgelegde normen en Limburg zo dezelfde basisveiligheid te bieden als de rest van Nederland. Dat gebeurt samen met de provincie Limburg, gemeenten en het rijk. 

Schoon water: investeren in waterkwaliteit

De komende jaren vormt Waterschap Limburg nog 75 kilometer aan rechte afvoerbeken om naar kronkelende natuurbeken. Dit komt bovenop de 250 kilometer die al klaar zijn. De grootste nog te realiseren projecten liggen in de Geleenbeek, de Roggelse beek en de Everlose beek. Beekherstel is belangrijk omdat kronkelende beken bijdragen aan klimaatadaptatie, een betere waterkwaliteit en een grotere biodiversiteit in en rondom de beek.

Ook het beter zuiveren van afvalwater vraagt om forse investeringen. Steeds meer afvalstoffen, waaronder medicijnresten, belasten de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Op zeven van de zeventien zuiveringen worden aanvullende maatregelen genomen om het afvalwater beter te zuiveren. 

Limburgs water geeft energie: duurzaam waterbeheer

Het nieuwe beleid van het waterschap besteedt ook ruim aandacht aan verduurzaming van het waterbeheer. Doel is in 2025 energieneutraal te zijn en gedeeltelijk al circulair. 

Reageren op het waterbeheerprogramma

Het waterbeheerprogramma is het nieuwe beleidsprogramma van Waterschap Limburg waarin staat welke uitdagingen het waterschap de komende zes jaar aangaat. Het programma is digitaal te bekijken op www.waterschaplimburg.nl/waterbeheerprogramma. Zienswijzen op het waterbeheerprogramma kunnen van 26 maart tot en met 6 mei worden ingediend. 

Digitale talkshow

Op 30 maart organiseert het waterschap om 19:30 uur een digitale talkshow over het nieuwe Waterbeheerprogramma ‘Limburgs water in een veranderd klimaat’. U kunt het programma vanaf 19.30 uur live bekijken via de website van het waterschap.  

Waterschapsbestuurders Patrick van der Broeck en Arnold Jansen staan samen met diverse gasten en waterexperts stil bij de uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie, hoogwaterbescherming, waterkwaliteit en zuiveren.  

Tijdens de talkshow kunt u vragen stellen via de chat.  

Wellicht interessant