img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-4-2021 12:27

Klimaatbuffer in natuurgebied Heijkersbroek Ell werkt!

Ell - 28 april 2021 - In het natuurgebied Heijkersbroek in Ell is een Klimaatbuffer gerealiseerd. Na alle regen in de eerste paar maanden van 2021 kan het functioneren van deze natuurspons worden bekeken. Het natuurgebied Heijkersbroek is zeer geschikt omdat het laag gelegen is in het dal van de Tungelroysche beek. Daardoor kan het gebied uitstekend fungeren als een ‘spons’. En onderzoek wijst uit dat het werkt! Hieronder twee informatieve filmpjes over dit project.

Natuurspons

Het Heijkersbroek is gelegen in het dal van de Tungelroysche beek, op de overgang van hoger gelegen delen met landbouwactiviteit en bebouwing naar het lager gelegen beekdal. Dit maakte het Heijkersbroek een bijzonder geschikt gebied om een klimaatbuffer aan te leggen. Een klimaatbuffer is een gebied waar de natuurlijke sponswerking van het landschap meer ruimte krijgt. Regenwater wordt bij piekbuien langer vastgehouden, en verdwijnt langzaam in de ondergrond. Hierdoor wordt wateroverlast benedenstrooms verminderd en kan tegelijkertijd de natuurkwaliteit toenemen. 

Informatieve filmpjes

Hier is het filmje te zien, waarin de belangrijkste aspecten van het project aan bod komen. 

Hier is het filmpje te zien, waarin wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal en regiomanager Johan Arts in gesprek zijn over de aanleg van de klimaatbuffer.

Over het Heijkersbroek

Het Heijkersbroek is de naam van een natuur- en recreatiegebied ten zuidwesten van Ell. Het 55 hectare grote gebied ligt aan de zuidzijde van de Tungelroyse Beek en sluit aan op De Krang, dat zich aan de noordzijde bevindt. Het gebied werd in de jaren '60 van de 20e eeuw aangelegd door de toenmalige gemeente Hunsel en het wordt mede beheerd door Bosgroep Zuid Nederland. 

Het gebied was voorheen een moeras dat, door het kanaliseren van de Tungelroyse Beek, pas in de jaren '50 van de 20e eeuw kon worden ontwaterd. Er werden populieren aangeplant en op de drogere delen ook grove den. Kwel is echter gebleven, waardoor bepaalde ecologische processen bleven voortduren. Door zandwinning is een visvijver ontstaan. In het kader van natuurherstel zijn er omstreeks 2007 enkele poelen gegraven, waar de medicinale bloedzuiger leeft, en is een oude slenk van de Tungelroyse beek blootgelegd Diverse zeldzame planten komen er voor, zoals teer guichelheil, draadgentiaan, schildereprijs, kleine zonnedauw, klokjesgentiaan, pilvaren, kruipbrem en blauwe zegge.

In en rondom het bos zijn mooie wandelpaden aanwezig, waaronder enkele lange afstandwandelingen. 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 

Foto Gemeente Leudal (klimaatbuffer Ell)

Tags
Wellicht interessant