Roermond - 29 april 2021 - De Dodenherdenkingen in Roermond vinden ook dit jaar in aangepaste vorm plaats. Vanwege de coronamaatregelen vinden de herdenkingen zonder publiek plaats. Ook in de kernen Maasniel, Herten en Swalmen is het programma van de Dodenherdenking aangepast. Op 4 mei start het Gemeentearchief met de online rubriek 'Oorlogsverhalen'.
Om 19.58 uur wordt het Taptoe-signaal gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte. Na het Wilhelmus worden kransen gelegd door de burgemeester en de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen Roermond 1940/1945. Vertegenwoordigers van organisaties uit de Roermondse gemeenschap leggen in de loop van de dag – volgens een tijdschema - een krans of bloemstuk bij het monument.
De toespraken van de burgemeester en de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen Roermond 1940/ 1945 worden op 4 mei vanaf 14.00 uur uitgezonden via de website van de gemeente Roermond (www.roermond.nl) en sociale media.
De dodenherdenkingen in Maasniel, Herten en Swalmen vinden ook zonder publiek plaats. Een lid van het organiserende comité zal samen met een lid van het gemeentebestuur een krans leggen bij de monumenten.
Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers kunnen bij de monumenten in Roermond, Maasniel, Swalmen en Herten gedurende de dag bloemen worden gelegd door inwoners. Wij vragen u dit niet om 20.00 uur te doen maar op een willekeurig moment overdag. Hierbij dienen de coronamaatregelen in acht genomen te worden.
Het is ook mogelijk een digitale bloem te leggen bij één van de oorlogsmonumenten, via de website Nationaal Comité 4 en 5 mei. U kunt zelf bepalen bij welk monument u een bloem legt en u/je kunt kiezen uit een roos, gerbera of iris. Het is ook mogelijk een persoonlijke boodschap achter te laten.
Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer u/je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken.
Om 20.00 uur wordt in heel Nederland stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.
Op NPO wordt die avond vanaf 19.00 uur live de Nationale Herdenking uitgezonden.
Het gemeentebestuur stelt het erg op prijs als inwoners op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok hangen ter nagedachtenis van alle slachtoffers.
Het Gemeentearchief Roermond start op de website van het gemeentearchief vanaf 4 mei met de rubriek ‘oorlogsverhalen‘. De eerste oorlogsverhalen zijn persoonlijke verhalen van Joodse onderduikkinderen die hun verhaal voor de camera vertellen en verhalen over het lot van een 20-tal Roermondse Sinti die voor het eerst worden genoemd.
Daarnaast is er een nieuwe toegang op de oorlogsbronnen van het Gemeentearchief door historicus Fred Cammaert.