img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-5-2021 14:15

11 mei - Europese Dag van de Beroerte

11 mei 2021 - Vandaag, 11 mei 2021, is de 17e editie van de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag, jaarlijks op de tweede dinsdag in mei, wordt aandacht gevraagd voor de oorzaken en gevolgen van een beroerte of CVA.  Wat is een beroerte, waaraan herken je een beroerte en hoe moet je handelen als iemand in jouw omgeving een beroerte krijgt? Bij een beroerte telt elke seconde, want hoe sneller iemand behandeld wordt, hoe kleiner de kans op blijvend hersenletsel. Tijdverlies = hersenverlies!

Wat is een beroerte?

De medische term voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA). De vrije vertaling is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.

Bij een beroerte gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Plotseling vallen functies uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten of hebt een scheve mond of een lamme arm.

Er zijn 3 vormen van beroerte: een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Een TIA en een herseninfarct komen vaker voor dan een hersenbloeding.

TIA - een stolsel sluit een bloedvat in de hersenen kort af.

Herseninfarct - een stolsel sluit een bloedvat in de hersenen af. Dit stolsel lost niet vanzelf af.

Hersenbloeding - een bloedvat in de hersenen scheurt open.

Herkennen van een beroerte

Hoe herken je een beroerte en wat moet je doen? Kijk hier naar een kort informatief filmpje.  

De Nederlandse Hartstichting heeft voor het herkennen van de symptomen een eenvoudige test ontwikkeld: de Face-Arm-Speech-Time test. De FAST-test:

  • FACE: Vraag om te lachen of de tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.
  • ARM: Vraag beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt.
  • SPEECH: Vraag aan de persoon of aan de familieleden of er veranderingen zijn in het spreken (onduidelijk spreken of niet meer uit de woorden kunnen komen).
  • TIME: Stel vast hoe laat de klachten zijn begonnen. Dit is van belang voor de behandeling. 

Als de persoon één of meer opdrachten niet kan uitvoeren, heeft hij/zij waarschijnlijk een beroerte. Handel direct want tijdverlies = hersenverlies. Bel uw huisarts of 112.

Er kunnen zich ook andere klachten voordoen bij een beroerte. Bij twijfel : neem contact op met de huisarts. 

Wellicht interessant