img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-6-2021 17:45

Kom in actie tegen Ouderenmishandeling - het stopt niet vanzelf

15 juni 2021 - Vandaag is de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Of bent u zelf slachtoffer van mishandeling en voelt u zich niet veilig? U kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Neem contact op met Veilig Thuis om je zorgen of vragen te delen. Veilig Thuis zal samen met u zoeken naar de passende aanpak.

Ouderen zijn extra kwetsbaar

Ouderenmishandeling onderscheidt zich van andere vormen van huiselijk geweld door een aantal specifieke kenmerken. Vaak zijn ouderen extra kwetsbaar door bijvoorbeeld ziekten en een grotere hulpbehoevendheid. We verwachten tegelijkertijd dat ouderen langer zelfstandig wonen. Maar als dat steeds moeilijker wordt, zijn ze afhankelijk van de goede zorgen van familie, vrienden en/of bekenden. Deze afhankelijke en kwetsbare relatie kan door allerlei factoren, zoals onkunde, onmacht of onwetendheid, uit balans raken. Het risico op ouderenmishandeling neemt daardoor toe.

Maak het bespreekbaar

Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Bent of kent u een slachtoffer van mishandeling? U kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Neem contact op met Veilig Thuis om je zorgen of vragen te delen. Veilig Thuis zal samen met u zoeken naar de passende aanpak.

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Je krijgt als je belt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet samen met je alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis).

Stockfoto

150621/HvL

 

Wellicht interessant