img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-8-2024 15:40

Wandeltip - waterbronnen op de Beegderheide

Beegden - 11 augustus 2024 - Deze week brengen we graag een prachtige en afwisselende wandeling van WML door het natuurgebied De Beegderheide onder jullie aandacht; een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen, besloten bossen en vennen. De wandelroute heeft een lengte van 10,5 km en voert onder andere langs De Lange Vlieter, ook wel bekend als de 'drinkwaterplas'. Het is een knooppuntenwandeling met start- en eindpunt in Beegden. 

De Lange Vlieter Beegderheide

De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen, besloten bossen en vennen. In dat natuurgebied ligt ook de Lange Vlieter, ook wel bekend als de “drinkwaterplas”. Dit voormalig grindgat doet dienst als spaarbekken voor de drinkwaterproductie en speelt een belangrijke rol in het zuiveringsproces.

Tijdens deze wandeling is te zien dat het spaarbekken uit twee delen bestaat: een klein analysebekken (ca. 8 hectare) en het ‘hoofdbekken’ van ruim 120 hectare. Het water dat WML vanuit het Lateraalkanaal naar de Lange Vlieter pompt, komt eerst in het analysebekken om de eerste natuurlijke zuiveringsstappen te doorlopen.

Ontdek waar jouw water vandaan komt op limburgsdrinkwater.nl.

Wandelroute (knooppuntenroute)

Start- en eindpunt is de parkeerplaats (P) bij VV Hebes, Baexemerweg 1A in Beegden. Het is een knooppuntenroute.

Hier vind je de routekaart en meer informatie over deze wandelroute.

Foto Leon van Lier (De Lange Vlieter)
110824/HvL

Wellicht interessant