Heel - 13 februari 2019 - Er is een nieuwe stap gezet in de dijkversterking. De komende weken wordt gestart met de gesprekken over eventuele grondaankopen met grondeigenaren langs de dijken. Het gaat om aankoop van grond die permanent nodig is of de huur van tijdelijke grond om de werkzaamheden mogelijk te maken. Ook vinden diverse veldonderzoeken plaats en worden vergunningen aangevraagd. De te versterken dijk in Heel is circa 3,6 kilometer lang.
Rein Dupont, bestuurder Waterschap Limburg: “In een relatief korte periode en volgens een zorgvuldig proces slagen we erin om de ontwerp projectplannen Waterwet op te stellen.”
De omgeving is afgelopen jaren intensief betrokken bij de plannen. Het waterschap is voornemens de komende periode een aannemer te contracteren om de uitvoering voor te bereiden en te realiseren. De beetreffende grondeigenaren worden hiervoor persoonlijk door het waterschap benaderd.
Er worden ook veldonderzoeken - bodemonderzoek, archeologisch onderzoek en onderzoek naar niet gesprongen explosieven - gedaan om te komen tot een optimaal ontwerp voor de dijkversterking. Ook vindt onderzoek naar flora en fauna plaats. Dit is nodig om tijdens de uitvoering ontheffing van de Wet Natuurbescherming te krijgen voor de werkzaamheden.
In het Projectplan Waterwet staat een beschrijving van het werk en de manier waarop het waterschap de werkzaamheden uitvoert. Waterschap Limburg legt in het tweede kwartaal 2019 voor het ontwerp Projectplan Waterwet ter inzage en dan wordt er ook een inloopavond georganiseerd om de plannen toe te lichten. Betrokkenen kunnen de plannen inzien en een zienswijze indienen.
Tegelijkertijd wordt hetzelfde traject doorlopen met betrekking tot de dijkversterking in Beesel.
Foto: Ger Peeters|Waterschap Limburg