Weert - 8 oktober 2021 - Oktober is borstkankermaand. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Ook krijgen jaarlijks ruim 100 mannen de diagnose. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleven. Toch kent ruim 84% van de vrouwen de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker niet. De campagne KEN JE BORSTEN hoopt een grotere bewustwording te creëren, zodat borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt.
Ruim 84% van de vrouwen de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker niet. Ook is 85% van de vrouwen niet op de hoogte van het feit dat je de meeste symptomen kunt zien aan je borsten. Ruim 1 op de 5 vrouwen checkt haar borsten überhaupt niet.
Zo blijkt uit onderzoek van de stichting Breast Care Foundation (BCF) en het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis, die ook een vestiging kent in SJG Weert. Deze uitkomsten komen overeen met de percentages van het onderzoek van Kantar dat in opdracht van Etos is uitgevoerd.
De stichting BCF hoopt in samenwerking met het Alexander Monro Ziekenhuis een grotere bewustwording te creëren met de campagne KEN JE BORSTEN.
Op KENJEBORSTEN.nl staan de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker en zie je hoe je een borstcheck kunt doen. Vroege herkenning en diagnose helpen aanzienlijk in de overlevingskansen en kunnen de sterfte door borstkanker doen dalen.
Dit voorlichtingsfilmpje laat duidelijk zien waar je op moet letten en hoe je jezelf kunt onderzoeken!
De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. Ook krijgen ieder jaar ruim 100 mannen de diagnose. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd ruim 3.000 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag.
081021/HvL