Neer/Neeritter - 20 februari 2019 - Na Roermond vorige week heeft gedeputeerde Hans Teunissen op woensdag 20 februari twee nieuwe locaties van de Limburgse ArcheoRoute onthuld: het Zwaard van Neer en de Galgenberg in Neeritter in de gemeente Leudal. Dankzij de ArcheoRoute worden archeologische vindplaatsen en verhalen geopend, die veelal verborgen en gesloten in de aarde liggen. De ArcheoRoute is onderdeel van het programma ‘Archeologie in de Etalage’.
De vindplaatsen worden gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer en het verhaal wordt verteld met behulp van moderne technieken, waaronder een app. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen.
Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving.”
Wethouder Robert Martens over het zwaard van Neer: “In 2001 werd op deze plek tijdens het ontgronden van de jachthaven een Vikingzwaard gevonden. Je kunt je afvragen hoeveel hoofden met dit zwaard zijn afgehakt. Dat zwaard stamt namelijk uit de tijd, vanaf 800 tot ver in de Middeleeuwen, dat het Frankische rijk werd belaagd door Noormannen en Vikingen. (...) Feit blijft dat de Noormannen een kleine twee jaar hun stempel hebben gedrukt op de regio en op het ontstaan van Nederland.”
Wethouder Arno Walraven over De Galgenberg in Neeritter: "Als je bij de tweede speer, aan de overkant van de weg, het bos inloopt dan kom je langs een macabere plek; de galgenberg van de heerlijkheid Neeritter. Hier werden tot aan het einde van de 18e eeuw ter dood veroordeelden geëxecuteerd door ophanging aan de galg. Het was een hoog gelegen plek zodat het lijk ook op afstand goed zichtbaar was. (....) Dat moet een gruwelijk dood en aanblik zijn geweest.”
De app is via de App Store en Google Play te downloaden op de smartphone via deze link.
Meer informatie? Zie www.archeoroutelimburg.nl
Foto's Gemeente Leudal