Stevensweert - 18 december 2021 - Als je in Stevensweert aan de wacht of bij het kanon staat, kun je het baggergat aan de overzijde zien. Dit baggergat ligt in Belgisch Limburg, net over de grens in Kinrooi. Het volgende Belgische bericht over een petitie betreft dit stukje Belgisch Limburg en gaat dus ook de inwoners van Stevensweert aan: "Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar toch....", zo omschrijft dorpsraad Stevenweert het.
Aan: Minister Zuhal Demir. Wij steunen de gemeente Kinrooi!
Minister Demir heeft ondanks het arrest van de Raad van State een vergunning gegeven om 7 miljoen kubieke meter "vreemde gronden" in de Maasplas te storten. (HBVL 14/12/21) Als de vorige vergunning hiertoe niet vernietigd was door de Raad van State, was de kans zéér groot dat er vandaag grond met PFOS in onze Maas Lag. Minister Demir, u bevindt zich in recreatiegebied waar duizenden mensen gebruik maken van de Maas. Ik denk maar aan vissen, zeilen en zwemmen. Daarnaast wordt het water van de Maas gebruikt als irrigatie voor honderden landbouwbedrijven. Bij hevige regenval zoals afgelopen zomer heeft de Maas de ruimte nodig om haar water te kunnen afvoeren waar u nu bijna 3000 olympische zwembaden wil dumpen. U wil precies nog eens zo een verhaal schrijven zoals de recente waterellende in Wallonië. Wij zitten met een 1,8 Ha groot Elzenbroekbos wat deel uit maakt van het rivierpark Maasvallei. Deze is Europees beschermd. Wij willen hier nog jaren van genieten en dit kunnen overleveren aan de volgende generaties zonder mogelijke vervuiling en vernietiging door wateroverlast. Wij zeggen duidelijk "NEEN" tegen deze "vreemde gronden". Ze horen hier niet thuis!
Graag willen wij genieten van onze mooie regio. De fauna en flora die hier heerst zijn uniek. Alle kansen en mogelijkheden worden gecreëerd om natuur en recreatie hand in hand te laten gaan. We zitten met prachtig beschermde gebieden. Onze kinderen willen graag een duik nemen in onze Maasplassen, gaan er vissen of doen aan een of andere watersport. Ook onze landbouwers gebruiken het water van de Maas indien nodig. Graag zonder vervuilende stoffen, want wij eten deze groenten. Het is drinkwater voor vele dieren. Indien onze Maas het vele water moet slikken zoals om de zoveel jaar gebeurd, krijgt ze de mogelijkheid om het massa water hier te parkeren om meer ellende te voorkomen. We willen toch geen risico's nemen een massa grond te dumpen die mogelijk ook nog vervuild is. Komaan mensen, stop dit politiek steekspel zodat we nog jaren met de Maas kunnen samenleven zoals dit al eeuwen is. Ze hebben de Schelde al genoeg vervuild. Niet hier!
Bron www.11m.be / foto Jan Willem van de Griendt (hoog water Maasplas bij Stevensweert)
181221/HvL