Roermond - 17 juni 2022 - Terwijl ik deze column schrijf (16 juni) wordt het langzaam tropisch warm in onze provincie. Tijd voor de airco lijkt wel de standaard reactie als ik zo om me heen kijk. Steeds meer huizen hebben een airco unit om de slaap-, werk-, of woonkamer op temperatuur te houden. Met verbazing heb ik deze ontwikkeling gevolgd. Een warmtepomp om gasloos te verwarmen kwam er heel lang bij mensen niet in vanwege de lange terugverdientijd, maar de airco units zijn niet aan te slepen.
Daar geen discussie over terugverdientijd. Het is warm dus we moeten koelen. Toch is dit een reactie die met voorzichtigheid moet worden bekeken.
Want een airco unit gebruikt in de zomer flink wat (groene) stroom. Denk niet te makkelijk, het is gratis want ik heb zonnepanelen. Jouw stroom had in deze tijd van nodige besparingen op gas vanwege de oorlog, wellicht veel beter ergens anders gebruikt kunnen worden. Bovendien stuurt de airco warmte de omgeving in. Dus klimaatverandering verhoogt de temperatuur, maar wijzelf voegen daar nog wat extra hitte in de zomer toe. Oeps!
Geen airco wellicht, maar wat dan wel?
Om de warmte buiten te houden werkt op tijd de buitenzonwering dicht doen het allerbeste. Markiezen, screens of rolluiken zijn een uitstekende investering in tijd van klimaatverandering. Houd je huis dan koel door ‘s nachts in de woonkamer en boven op zolder een raam open te zetten. (En de deuren open in huis) de warmte stijgt omhoog en je huis koelt af. Dat werkt natuurlijk alleen als het ‘s nachts niet te warm is. Hartje zomer werkt dat niet. Om in ons huis deze nachtkoeling aan te zetten heb ik zelf geïnvesteerd in horren op bijna alle ramen. Zo kan je verkoelen zonder vervelende beestjes. Te lang deden we de ramen niet open omdat we dan beestjes binnen kregen. Met een simpele hor (zelf-bouwpakket van de doe-het-zelfzaak) is dat voor altijd opgelost.
Onze ventilatie in de woonkamer heeft een speciale nachtkoeling stand. Koude lucht wordt de kamer ingeblazen, dat werkt nog beter dan een raam open zetten. Wel moet de ingeblazen lucht ergens heen kunnen, vandaar de open deuren en raam op zolder.
Ooit logeerden we bij vrienden die een plafond ventilator hadden hangen in de slaapkamer. Een grote diameter, weinig geluid, en heerlijk koel. Terug van de trip hebben we zo’n ventilator opgehangen in de slaapkamer. Werkt uitstekend, veel goedkoper dan een airco en gebruikt veel minder stroom.
Genoeg alternatieven dus voor een airco die alleen kan koelen.
Gelukkig zijn er ook airco units die kunnen verwarmen en koelen. Dan kan je in de winter verwarmen en in de zomer koelen. Voor je woonkamer een uitstekende oplossing. Ik ken al een boel mensen die met een zogenaamde lucht/lucht warmtepomp hun huis comfortabel verwarmen en in de zomer kunnen koelen. De buitenunit van deze warmtepompen is wel een stuk groter dan die van de airco’s die alleen kunnen koelen, laat je goed voorlichten door de installateur. En voordat je een airco enkel om te koelen ophangt, ook een lucht/water warmtepomp kan (beperkt) koelen. Als het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch te warm wordt in ons aardgasloze huis, wordt koud water door de vloerverwarming en Lage-temperatuur radiator geleid. Drie graden koeling is dan zeker mogelijk.
Kijk ook eens op mijn website www.duurzaamroermond.nl. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl.
Met duurzame groet, Floris
Floris Mokveld, voorzitter van RoerOm Energie, heeft sinds juli 2020 zijn eigen column bij DeltaLimburg.nl.
170622/HvL