Linne - 14 september 2022 - Basisschool De Triangel uit Linne kan zich vanaf dit schooljaar een heuse hoteleigenaar noemen. De Triangel is namelijk met behulp van een wormenhotel zoveel mogelijk groenafval zélf aan het composteren. Het hotel is een grote compostbak en wordt bewoont door tijgerwormen. Deze speciale wormen eten het groenafval op en zetten het om in compost. Deze zeer gezonde en vruchtbare compost kan dan weer gebruikt worden in de schooltuin.
Met het wormenhotel zet De Triangel een nieuwe stap om minder afval te produceren. De school scheidt al sinds 2018 met behulp van RD Maasland het afval in restafval, GFT (groente-, fruit- en tuinafval), PMD (plastic verpakkingen, metaal en drankkartons) en papier. Door het gebruik van het wormenhotel hoeft de school minder GFT en etensresten aan de straat te zetten.
Het wormenhotel werd maandag 12 september geopend door wethouder Sjors Blomen van de gemeente Maasgouw. Hij liet samen met de kinderen een handvol wormen vrij in het hotel. Wethouder Blomen: “Mooi om te zien dat de kinderen nu naast het scheiden van gft-afval het ook zelf gaan verwerken tot vruchtbare aarde. Kinderen kunnen met eigen ogen zien dat groente-, fruit- en tuinafval weer terugkomt als compost. Zo is de kringloop weer rond. Ze maken zelf een geweldige grondverbeteraar voor hun schooltuin. En het scheelt bovendien kilometers vervoer en CO2-uitstoot.”
Alle 10 groepen van De Triangel kregen een gastles van Rudy Klaassen over composteren en het gebruik van het wormenhotel. Lekkere hapjes voor wormen zijn bijvoorbeeld groente en fruit, thee(zakjes), koffie en papier en karton. Maar van citroen, vlees en vis houden ze absoluut niet.
Om alles goed te laten verlopen werd in iedere klas een aantal leerlingen als wormwachter aangesteld. De wormenwachters gaan er voor zorgen dat de gft-bakjes op een juiste manier worden geleegd. In iedere groep staat nu namelijk een bakje voor het gft-afval dat aan de straat wordt gezet én een bakje met gft-resten dat gebruikt wordt voor het wormenhotel. De wormwachters bekijken of het gft-afval in het juiste bakje terecht komt en of de wormen bijvoorbeeld nog extra karton nodig hebben om zich prettig te voelen.
Foto gemeente Maasgouw
140922/HvL