Noord- en Midden-Limburg - 25 november 2022 - 15 Tot 20% van alle zwangeren in Nederland verkeert in een kwetsbare situatie. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een gezonde toekomst. Provincie Limburg, de 14 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en diverse zorgpartijen en zorgverzekeraars hebben de handen ineengeslagen om dit in onze regio op te pakken. Het actieprogramma Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg is op 30 november 1000 dagen onderweg.
Het actieprogramma Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg zorgt ervoor dat opgroeien in een veilige en gezonde omgeving vanzelfsprekend wordt. Het programma bereikt eind november haar eigen mijlpaal: het is dan 1000 dagen onderweg.
Tijdens de bijeenkomst ‘WIJ GROEIEN’ op 30 november voor professionals en betrokkenen wordt er teruggeblikt op de groei van het netwerk en vooruit gekeken naar hoe we nog ‘verder kunnen groeien’.
De focus van het actieprogramma ligt zowel op het welzijn van het kind als ook op de ondersteuning van (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie. Samenwerken is de rode draad in het hele programma en in ieder traject. Het programma wordt begeleid door een programmateam van Robuust, die regionale samenwerkingen begeleidt vanuit VWS.
In de afgelopen 1000 dagen is vooral ingezet om zo veel mogelijk partijen zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden. Sommige initiatieven die al langer bestonden zijn verder uitgerold door de nieuwe contacten die zijn ontstaan. Zoals het project Nu niet zwanger dat het moeilijke gesprek aangaat over onbedoelde zwangerschappen. Of het project Centering Zwangerschap, een groepsgerichte begeleiding tijdens de zwangerschap waar aanstaande ouders elkaar ontmoeten en spreken over gezamenlijke thema’s. Tijdens de bijeenkomst, die geopend wordt door de provinciaal gedeputeerde Madeleine van Toorenburg, geven een aantal projecten hun groei weer en vooral ook de ambities voor komend jaar. Vanwege het belang van dit programma draagt de Provincie ook financieel bij. “De provincie ondersteunt Kansrijke Start van harte. De eerste duizend dagen zijn cruciaal. We dragen financieel bij en stimuleren de samenwerking tussen het sociale en het medische domein.’’, aldus Madeleine. Tevens wordt het magazine ‘WIJ GROEIEN’ uitgereikt, met daarin aandacht voor alle projecten, verhalen uit de doelgroep en van betrokken professionals.
Het programma groeit op veel gebieden. Een ervan is het aantal organisaties en partijen die een rol spelen in de eerste 1000 dagen van een kind. Inmiddels zijn ruim 90 organisaties betrokken waarvan er 40 het convenant hebben getekend. Met het tekenen van het convenant zeggen zij toe een actieve bijdrage te leveren. Tijdens de bijeenkomst verwelkomen we de nieuwe organisaties. Ook het aantal projecten en het netwerk groeit, net zoals de groep ouders die meedoet, het aantal gemeenten dat de nieuwe interventies inzet en ook de contacten tussen het sociaal- en medisch domein.
Samenwerken begint bij elkaar leren kennen. 2023 zal daarom in het teken staan van de groei in de lokale gebieden of gemeenten. Verschillende projecten zijn nu al aanwezig in een paar gemeenten, maar nog niet in álle gemeenten van Noord- en Midden- Limburg.
Daarnaast wordt in 2023 toegewerkt naar een duurzame inbedding van dit programma in de regio, waar vooral aandacht is voor het betrekken van de mensen waar het om gaat: de aanstaande ouder(s). Zij vormen een belangrijke groep die mee gaat sturen op de meest relevante onderwerpen.
Kansrijke Start NML maakt deel uit van het landelijke programma Kansrijke Start.
Meer informatie is te vinden op de website kansrijkestartnl.nl.
Foto gemeente Roermond
251122/HvL