Henk Evers voorzitter Molenstichting Limburg vertelde tijdens de opening over het belang van de Molenstichting Limburg en haar werk. Daarna kon het publiek de in bedrijf zijnde molen bezichtigen en een kijkje nemen in de expositieruimte.
Voor de molen waren kraampjes opgesteld waar het publiek streekproducten kon proeven en informatie tot zich kon nemen over het werk van o.a. Staatsbosbeheer maar ook over het Leudal en het gilde van de molenaar.
In 1461 werd in een testament voor het eerst de Leumolen genoemd onder de naam Molen aan de Leu. Mogelijk bestond de molen al veel langer, in 13e eeuw wordt in een oorkonde al een molen te Nunhem genoemd. De watermolen uit 1461 bestaat niet meer, de lemen molen werd in de periode 1771-1775 herbouwd in baksteen.
De bestaande graanmolen werd uitgebreid met een oliemolen. In 1773 was het molenhuis klaar, in 1775 de oliemolen. In 1911 vond er een ingrijpende verandering aan de molen plaats. Het waterrad werd vervangen door een turbine. Een turbine is een horizontaal schoepenrad dat onder water draait en op die manier de molen aandrijft.
Auteur Hugo Luijten schreef enkele jaren geleden een column over deze bijzondere molen, waarbij hij het woord geeft aan de molen zelf.
DeltaLimburg.nl maakte samen met Frits Criens een serie over de molens in het Leudal en dus ook over de Leumolen, die aflevering kunt u hier terugkijken.
In 1956 koopt Staatsbosbeheer de molen voor 15.500 gulden. Bij een restauratie in 1960-1961 keert het waterrad weer terug. Na deze restauratie was alleen de graanmolen nog in werking. In 2008 werd ook de oliemolen weer in bedrijf genomen. De molen is ca. 75 dagen per jaar open voor publiek en meestal ook in werking.
Foto en reportage Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
021023/LvL