img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-6-2024 08:15

Ron van den Hout (59) nieuwe bisschop van Roermond

Roermond - 21 juni 2024 - Paus Franciscus heeft een nieuwe bisschop voor het bisdom Roermond benoemd. De Brabander Ron van den Hout (59) wordt de nieuwe bisschop en tevens de eerste niet-Limburgse bisschop van katholiek Limburg. Sinds 2017 is hij de bisschop van het kleinste bisdom van Nederland, Groningen-Leeuwarden. Zijn benoeming wordt vandaag om 12.00 uur gelijktijdig in Rome en Roermond bekendgemaakt. Bekijk de eerste kennismaking met mgr. Van den Hout

Ron van den Hout volgt de in december vorig jaar overleden Harrie Smeets op.

Ron van den Hout is als oudste geboren in een Brabants gezin van drie kinderen. Hij groeide op in Diessen, een dorp in de huidige gemeente Hilvarenbeek ten zuiden van Tilburg. Zijn vader was automonteur; beide ouders kwamen van een agrarisch bedrijf. Omdat hij op zaterdagen en in de vakanties werkte op een tuinbouwbedrijf begon hij aan een studie aan de Hogere Tuinbouwschool in ’s Hertogenbosch en rondde deze opleiding ook af.

Aansluitend studeerde hij aan het diocesaan seminarie Sint-Janscentrum, dat onder leiding stond van rector drs. A.L.M. Hurkmans, de latere bisschop van ’s-Hertogenbosch. 

Na zijn priesterwijding op 5 juni 1993 en na een jaar als priester te hebben gewerkt in het centrum van Helmond, vroeg mgr. Ter Schure hem een licentiaat te halen aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana te Rome (Bijbelse Theologie). Tweeëneenhalf jaar woonde en studeerde hij op het Nederlands College in Rome op de Aventijn.

Teruggekeerd in Nederland werd hij na een tweetal tijdelijke opdrachten benoemd tot pastoor van de parochie Drunen en vrij kort daarna ook tot pastoor van de parochie Sint-Jan Evangelist te Elshout. Beide parochies voegde hij na fusie samen tot een pastorale eenheid. In de periode van pastoraat gaf hij college op het Sint-Janscentrum en werkte hij in deeltijd aan een proefschrift dat hij verdedigde op 12 mei 2009.

In februari 2009 verminderde mgr. Hurkmans het aantal dekenaten tot twaalf en werd Van den Hout een van de nieuwe dekens. In oktober van dat jaar nam hij een nieuwe benoeming aan in zijn eigen dekenaat: pastoor van de parochies in de Bommelerwaard: Ammerzoden, Hedel, Velddriel, Kerkdriel, Alem, Rossum-Hurwenen en Zaltbommel.

Na de benoeming van mgr. dr. J. Liesen tot bisschop van Breda werd hij benoemd tot vicaris-generaal naast mgr. R. Mutsaerts. Hij behield deze functie onder mgr. De Korte die aantrad als bisschop in Den Bosch op 14 mei 2016.

Op 1 april 2017 is hij door paus Franciscus benoemd tot de vijfde bisschop van Groningen-Leeuwarden.

Bronnen: AD en Bisdom Groningen-Leeuwarden/foto: Bisdom Groningen-Leeuwarden
210624/HvL 

 

Wellicht interessant