img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-9-2024 15:53

Eerste herderlijke brief van nieuwe bisschop Ron van den Hout

Roermond - 30 september 2024 - Bisschop Ron van den Hout heeft, ongeveer een maand nadat hij de zetel van het bisdom Roermond in bezit heeft genomen, zijn eerste herderlijke brief aan de priesters, diakens, religieuzen, vrijwilligers en gelovigen in het bisdom Roermond. In deze brief bedankt hij iedereen voor de hartelijke ontvangst. De komende maanden zal de bisschop vooral gebruiken om kennis te maken en alle dekenaten te bezoeken. Onder de foto de integrale tekst van deze brief:

Bisschop Ron van den Hout van bisdom Roermond

 

Op zaterdag 24 augustus mocht ik onder grote belangstelling de zetel van ons bisdom in bezit nemen. Deze was meer dan een jaar vacant geweest. Ik heb ervaren dat velen blij zijn dat die periode voorbij is en dat er weer een bisschop is, die zijn verantwoordelijkheid kan nemen en het bisdom verder kan helpen richting de toekomst. Ik dank u allen voor uw hartelijke ontvangst en uw gebed. Wij staan samen voor de grote uitdaging het geloofsleven in Limburg te verdiepen en Christus uit te dragen.

De eerstvolgende maanden zal ik vooral besteden aan kennismaking. Aan elk dekenaat zal ik een tweedaags bezoek brengen en ik hoop de kerken en parochies, maar ook de sociaal-maatschappelijke omstandigheden te leren kennen. Er zijn veel plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord en waarvan ik niet weet waar ze liggen. Een geografisch overzicht en de daadwerkelijke bezoeken zullen mij helpen thuis te komen in de provincie Limburg.

Ondertussen zijn er de vergaderingen van de staf, de vele commissies en de bestuurlijke gremia van het bisdom en de gesprekken met de medewerkers afzonderlijk. Het kennis maken gebeurt zo door het participeren in het dagelijks bestuurlijke leven van het bisdom. Op zon- en feestdagen word ik vaak uitgenodigd om ergens de eucharistie te vieren. Graag ga ik op deze uitnodigingen in, en anders zoek ik een mogelijkheid om die dagen met u te vieren.

Het lijkt mij belangrijk duidelijke, onderscheiden en overzichtelijke structuren te hebben, zodat er zo min mogelijk misverstanden ontstaan over de vraag wie waarover gaat en wie meepraat over welk onderwerp. Tegelijkertijd hecht ik aan een breed draagvlak voor de missie waarvoor het bisdom in deze tijd staat.

Iedere gedoopte wordt uitgenodigd zijn of haar gelovige inspiratie in te brengen in het geheel van het kerkelijk leven. Dat kan op vele manieren. Velen van u hebben een benoeming of zending van de bisschop, velen van u werken onder verantwoordelijkheid van een pastoor of een parochiebestuur mee. Neem de verantwoordelijkheid die u hebt gekregen en waaraan u zich hebt gecommitteerd. Als ieder zijn of haar aandeel levert, kunnen we samen Christus’ Kerk zijn.

Durf ook met nieuwe initiatieven te komen en deze in te brengen. Want we staan samen voor de Kerk en het uitdragen van haar missie is onze gezamenlijke uitdaging. Iemand die zijn of haar geloof (her)ontdekt – door een gebedsgroep, een cursus of wat dan ook – wil er iets mee doen. Daarvoor moet ruimte zijn. We zijn één in ons geloof, veelkleurig in onze daden.

Bid veel om de H. Geest om uw eigen gaven te ontdekken en deze voor de geloofsgemeenschap en de vele uitdagingen van onze samenleving in te zetten. Bid voor uw herders, dat zij de Geest van onderscheiding (1. Kor 12,10) ontvangen om ieders talenten op de juiste wijze tot hun recht te laten komen. Het eerste getuigenis dat ieder van ons kan geven, is de deelname aan de zondagse eucharistie. Dat is een belangrijk teken naar de samenleving van onze persoonlijke betrokkenheid op God.

Bij de bezoeken aan de dekenaten zie ik bijzonder uit naar de ontmoeting met u. Wat zijn uw vreugden? Wat is uw hoop? Welke zijn uw zorgen en teleurstellingen? Ook zal ik aandacht hebben voor de kerken en geloofsgemeenschappen in het kader van de herstructurering die aan de gang is en die ook nodig is. We zullen de realiteit onder ogen moeten zien om toe te kunnen werken naar plekken van hoop.

Tegelijkertijd laat ik mij ook graag verrassen door de nieuwe initiatieven die her en der genomen worden en die ik graag wil leren kennen. We zijn een missionaire Kerk en elke dag biedt nieuwe kansen om het evangelie handen en voeten te geven. De eerste weken geven me voldoende vertrouwen om te weten dat ik spoedig thuis zal zijn in het bisdom. Mijn dagelijks gebed en de eucharistie verricht ik in verbondenheid met u en met de wereldkerk.

Ik hoop dat u ook voor mij wilt bidden, om wijsheid, geduld en trouw.

+ Ron van den Hout, bisschop van Roermond

Foto: Leon van Lier

 

Wellicht interessant