img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-7-2024 12:22

Vergroenen in Limburg doen we zo in 2024

Limburg - 23 juli 2024 - Limburg is natuurlijk een van de mooiste provincies van Nederland en dit geldt zeker voor de regio Midden-Limburg. Ook is Limburg natuurlijk een groene provincie en bedrijven, inwoners en de lokale politiek willen er veel aan doen om succesvol bij te dragen aan een groener Limburg. Het jaar 2024 is wat dat betreft een belangrijk jaar, want de klimaatproblemen zien we steeds vaker terug en de berichtgevingen daarover zullen je ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Maar welke maatregelen kunnen burgers, politici, stichtingen en bedrijven nemen voor een groener Limburg?

Slimme en energiezuinige woningen 

Als inwoner van Limburg heb je een grote invloed op een groener Limburg. Maar dan moeten natuurlijk wel alle neuzen dezelfde kant op staan. Als burger kun je zelf al veel maatregelen nemen door je woning energiezuiniger te maken. Als een paar mensen dat doen, heeft het natuurlijk weinig effect. 

Maar als een groot deel van de bevolking dit doet, dan zal dit een zeer groot effect hebben. Het energiezuiniger maken kan gepaard gaan met een slimme woonunit. Denk bijvoorbeeld aan elektrische apparaten die energiezuinig zijn, of lichten die automatisch uitgaan. Overigens niet alleen goed voor je energierekening, maar gemak dient ook de mens.  

Nieuwe bossen planten 

Met nieuwe bossen dragen we als provincie Limburg bij aan een groenere wereld en tegelijkertijd maken we daarmee Limburg aantrekkelijk voor de inwoners en toeristen. Gelukkig worden er al veel maatregelen genomen, onder meer door Stichting Het Limburgs Landschap. In de periode 2020-2024 zijn er namelijk gigantisch veel bomen geplant. Daarmee worden de bestaande bosgebieden versterkt en kiezen we samen voor een biodiverse provincie met nieuwe planten en dieren. 

Uiteraard is het belangrijk dat dergelijke projecten blijven bestaan en dat er ook nieuwe groene projecten bijkomen. Samen werken aan een groenere provincie is overigens ook belangrijk voor de sociale cohesie. 

Bedrijven in de energietransitie 

Limburg kent een roemrijk bedrijfsleven en de vele enthousiaste ondernemers willen natuurlijk ook helpen bij de energietransitie. Niet alleen omdat dit voor een deel verplicht is, maar ook omdat ondernemingen daarmee duurzaam en toekomstbestendig worden. Ook de provincie zelf heeft daar baat bij en daarom is er ook de Stichting Groene Economie Limburg. Deze stichting helpt voornamelijk MKB’ers met de energietransitie. 

Overigens gaat het dan niet alleen over subsidies, maar ook over informatie. Bijvoorbeeld over het belang van verduurzaming. Daarvoor kun je onder meer terecht bij het energieloket. Ook worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd en als ondernemer doe je er goed aan om eens naar zo’n bijeenkomst toe te gaan. 

Conclusie

In dit artikel zijn we dieper ingegaan op het fenomeen vergroening in Limburg en wat daar zoal bij komt kijken. Al met al staat ons als provincie nog veel te doen, maar met een positieve mindset komen we ongetwijfeld heel ver. 

 

Wellicht interessant