img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-8-2024 15:20

Limburg Festival kijkt terug op succesvolle 42ste editie

Haelen - 12 augustus 2024 - Zomertheaterfestival Limburg Festival kijkt terug op een van haar succesvolste jaren in het 42-jarige bestaan. Deze editie van 7 tot en met 11 augustus kende ruim 200 voorstellingen verspreid door Midden-Limburg op zo'n 50 verschillende locaties zoals de Arrivatrein van Roermond naar Venlo, de brandweerkazerne in Weert, kastelen en boerderijen. Dit jaar telde het festival weer meer dan 25.000 bezoekers.

Het Limburg Festival werd op woensdagavond 7 augustus officieel geopend in het prachtige Park Domicilia in Ohé en Laak waar theatergezelschap Raymi Sambo Maakt met hun indrukwekkende voorstelling Gendermonologen de lat hoog legde voor de rest van het festival.

Trein

Enkele hoogtepunten waren: PerronGeluk van Stichting Laudio, de theatrale treinrit van Roermond naar Venlo en weer terug waarbij publiek in de reguliere Arrivatrein stapte. Maar ook de voorstelling Iets met Boeren van het Brabantse gezelschap Bureau Pees op het boerenerf van de familie Kemper uit Swartbroek maakte grote indruk op het publiek. Bijzonder aan Iets met Boeren was de deelname van tien bewoners uit de regio Midden-Limburg – geen van allen acteur - die in vier dagen tijd hun rol voorbereid hebben onder leiding van acteurs. Hun lokale input bleek een waardevolle verdiepingsslag op te leveren voor de complexe vraagstukken waarmee boeren anno 2024 te maken krijgen in de transformatie van het platteland.

Uitverkocht

Daarnaast waren meerdere voorstellingen al dagen voor het festival van start ging uitverkocht: Kasteel van Verlangen in Kasteel Baexem (met de bijzondere puppetry-voorstellingen), zangeres Marlies Ruigrok die met haar vertelling Kleur Oranje in het Rozenkerkje van Asselt die zelfs een extra voorstelling inlaste om aan de vraag te voldoen en ook de vertelling van Iets met Boeren kon rekenen op enorme belangstelling.

Ook Limburgse makers waren uiteraard van de partij: jonge makers tijdens de Ode aan de Bron-wandeltheatertocht in Wessem zoals Jelske Wilmer uit Venlo en Eva Custers uit Neer. In poppodium De Bosuil in Weert presenteerde de Roermondse maker Quensley Coster zijn eerste theaterproductie Stille Helden over het slavernijverleden van zijn voorouders.

Afscheid van directeur Jan Klompen

Deze 42ste editie had ook een bijzonder vaarwel te vieren omdat directeur Jan Klompen na 28 jaar afscheid nam van ‘zijn’ festival. Dit afscheid werd gevierd met de voorstelling BRAS van muziektheatergezelschap BOT in Swalmen. De vier heren van BOT zijn in de loop der jaren goede vrienden van Klompen geworden.

In 2025 vindt het Limburg Festival plaats van 6 tot en met 10 augustus.

Foto's Antoine Bongers/Johan Horst|Limburg Festival
120824/HvL

Wellicht interessant