img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-8-2024 17:41

IVN-lezing 'Bomen zoeken vriendjes'

Weert - 31 augustus 2024 - Op dinsdag 10 september organiseert IVN Weert een lezing over bomen in NMC 'De IJzeren Man' in Weert. Bomen zijn sociale wezens. Helaas wordt hiermee maar beperkt rekening gehouden. Vaak uit onwetendheid en onkunde van de mens. Vandaar dat bomen vriendjes zoeken. Deze informatieve lezing over vele boeiende facetten van bomen wordt verzorgd door Louis Slabbers.

 IVN-lezing Bomen zoeken vriendjes

Louis Slabbers behandelt achtereenvolgens de ontwikkeling van de boom sinds de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden: hoe heeft het bomenbestand zich ontwikkeld; in welke volgorde verschenen opnieuw de bomen; wat zijn hun eigenschappen en hoe werden bomen door mensen gebruikt.

 

Uitgelegd wordt uit hoe de boom, 270 miljoen jaar geleden, door evolutie uit hogere en lagere planten is ontstaan en hoe ontstond de eerste opvallend bloeiende boom die tot op heden nog steeds fraaie bloemen draagt. Wat was de ontwikkeling van de omvangrijke Ginkgo-familie tot zijn uitsterven en hoe werd die weer herontdekt?

 

Met een doorkijkje in de onsterfelijkheid en de medicinale krachten van de boom. De Taxus, het symbool van het eeuwige leven, overheerst in het bomenbestand van Europa. Hoe komt dat en wat is de geneeskrachtige werking van Paclitaxel? Hoe probeert de Iep, een oer-Nederlandse boom, zich in het gevecht met een schimmelziekte staande te houden?

 

Wat is de herkomst en zijn de eigenschappen  van een groep inheemse bomen zoals linde, essen, esdoorn, paardenkastanje, robinia, wilgen, elzen, walnoten, platanen?

 

Praktische informatie

 

wanneer - dinsdag 10 september 2024, aanvang 19.30 uur

 

waar - Natuur- en Milieucentrum ‘De IJzeren Man’, Geurtsvenweg 4, Weert

 

entree - € 2,00, inclusief een kop koffie of thee

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto: Pixabay

Wellicht interessant