img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-9-2024 12:23

Transport mega transformator naar hoogspanningsstation Maasbracht

Maasbracht - 12 september 2024 - Op woensdag 18 september, van 19.00 tot middernacht, vindt er een bijzonder transport plaats: een 7 meter hoge en 343 ton zware transformator wordt vanuit de haven nabij de Clauscentrale naar hoogspanningsstation Maasbracht vervoerd. Dit gebeurt met een speciaal voertuig dat 5,30 meter breed is en 18 meter lang.

hoogspanningsstation in Maasbracht

Transportroute

Om het wegverkeer en de omgeving zo min mogelijk te belasten, wordt het transport van de transformator grotendeels via het water uitgevoerd. Vanuit Schiedam gaat de transformator per boot naar de haven bij de Clauscentrale. Daar aangekomen verloopt het transport vervolgens over de weg: via de Voortstraat, Kempweg, Stationsweg en de Linnerweg naar het hoogspanningsstation van TenneT.

Veilig verkeer

Het transport van de transformator verloopt stapvoets. Op een aantal plaatsen langs de route staan verkeersregelaars. Zij zorgen ervoor dat het verkeer veilig en ordelijk verloopt.

Waar dient deze transformator voor

De transformator zal gaan dienen als back up tijdens de vervangings- en uitbreidingswerkzaamheden van het hoogspanningsstation in Maasbracht. Daarnaast ondersteunt de transformator het elektriciteitsnet in geval van een calamiteit.

Van groot regionaal naar kleinere netwerken

In Limburg wordt gewerkt aan de verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Om een goede aan- en afvoer van elektriciteit mogelijk te maken, wordt op een aantal lijnen de capaciteit vergroot of nieuwe verbindingen aangelegd. Bestaande hoogspanningsstations worden gemoderniseerd en/of worden uitgebreid en er worden nieuwe hoogspanningsstations gebouwd.

Daarnaast is een andere indeling van het hoogspanningsnet in Limburg nodig: van een groot regionaal netwerk naar een indeling in drie kleinere netwerken, ook wel deelnetten genoemd. Elk deelnet krijgt een centraal hoogspanningsstation van waaruit de elektriciteit wordt geleverd. Deze drie deelnetten zijn: deelnet Boxmeer, deelnet Maasbracht en deelnet Graetheide.

Foto: Leon van Lier (hoogspanningsstation Maasbracht)

Wellicht interessant