img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-9-2024 10:15

Verder bouwen aan een mooi leven in Leudal

Heythuysen - 18 september 2024 - Op dinsdag 17 september heeft het college van B&W van de gemeente Leudal de begroting 2025-2028 vastgesteld. Met het oog op de maatschappelijke uitdagingen die op de gemeente afkomen en het feit dat de begroting de komende jaren flink onder druk staat, moeten binnen de thema’s sociale basis, passend wonen en vitaal buitengebied scherper dan voorheen keuzes worden gemaakt.

Verder bouwen aan een mooi leven in Leudal

"Alleen zo blijven we samen koersvast verder bouwen aan een ‘Mooi leven in Leudal’ voor inwoners, ondernemers en verenigingen."

Sociale basis

In Leudal moet iedereen naar eigen vermogen kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit samen met elkaar en waar nodig ondersteund door de professionele basisvoorzieningen. Daarom wordt de komende jaren ingezet op de ontwikkeling van de zorgboulevard, toekomstbestendige ontmoetingsplekken, verbetering van de onderwijshuisvesting en de toekomstige unilocatie van St. Ursula, maar ook de doorontwikkeling van het MensOntwikkelBedrijf (MOB). Daarnaast blijft de gemeente de ontwikkelingen in de jeugdzorg kritisch volgen. 

Vitaal buitengebied

Het buitengebied is de pracht en kracht van Leudal. Maar juist dit gebied staat voor grote uitdagingen zoals de transitie van de landbouw en de ruimtelijke opgaven op het gebied van energie en klimaatadaptatie. De gemeente streeft naar duurzaam ruimtegebruik waarbij de kwaliteit van natuur, landschap en veiligheid, maar ook de verbinding met de dorpen gewaarborgd blijft.

Passend wonen

Om de dorpen nu en in de toekomst leefbaar te houden, zijn voldoende en passende woningen nodig. Hierbij staat niet alleen de reguliere woningbouw centraal, maar ook de transformatie van de bestaande woningen op het gebied van energiezuinigheid, levensloopbestendigheid en hittestress zoals de vergroening van (school)pleinen. De gemeente voert extra regie op de realisatie van met name de grotere woningbouwprojecten. Daarvoor wil de gemeente een herstructureringsfonds oprichten, om op deze manier een aantrekkelijke gemeente blijven voor inwoners, ondernemers en bezoekers.

Vertrouwen

Het college van B&W gaat samen met de gemeenteraad, inwoners en maatschappelijke partners verder invulling geven aan deze drie thema’s. Wethouder Huub van Helden (Financiën): "We moeten er nu al rekening mee houden dat de komende jaren ons op financieel gebied onzekerheid brengen. Hoofdzakelijk ingegeven door externe ontwikkelingen waar we geen invloed op hebben. Daarom maken we in deze begroting duidelijke keuzes. Het varen van een eigen en duidelijke koers helpt ons daarbij, want besturen doen we samen. Een opgave waar we vol vertrouwen aan werken."

Begrotingsperspectief

Wethouder Huub van Helden: "Door de ontwikkelingen die we de komende jaren op ons zien afkomen - zoals inflatie en stijgende zorgkosten - is het onvermijdelijk dat we ook de lasten beperkt moeten verhogen. Tegelijkertijd hebben we dit jaar - mede door een verantwoord financieel beleid de afgelopen jaren - nog voldoende ruimte om te investeren in zaken die voor onze inwoners van belang zijn. Zo kunnen we onze ambities handhaven en zetten we de koers van de afgelopen jaren voort."

Op 12 november aanstaande wordt de begroting in de gemeenteraad behandeld.

Foto: Pixabay

Wellicht interessant