img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-9-2024 18:00

Koninklijke Onderscheiding voor Jean-Pierre Herreweghe

Thorn - 19 september 2024 - Op donderdag 19 september, voorafgaand aan de herdenking van 80-jaar bevrijding van Thorn, heeft Jean-Pierre Herreweghe uit Haacht (B) een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Dion Schneider van de gemeente Maasgouw. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Koninklijke Onderscheiding voor Jean-Pierre Herreweghe

Generaal-majoor buiten dienst Jean-Pierre Herreweghe heeft een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan de herdenkingen van de bevrijding van Thorn door de Belgisch/Luxemburgse Brigade Piron.

Als voormalige korpscommandant van het Bataljon Bevrijding-5 Linie (de traditiedragers van de Brigade Piron) heeft hij zich vele jaren ingezet en een nieuwe impuls gegeven aan de vorm van deze (internationale) herdenking.

Een jarenlange, duurzame samenwerking ontstond ook met basisschool de Koningsspil in Thorn. Dit is van grote waarde voor de kinderen waarbij de geschiedenis wordt verbonden met het heden, over de grenzen heen, met scholen in België en Luxemburg. 

De heer Herreweghe heeft zich drie decennia lang ingezet, zowel langs Belgische- als Nederlandse zijde en voor de gemeenschap van Thorn in het bijzonder. Hij kan terecht worden beschouwd als een van de fundamenten van de herdenkingen en de verbindende factor naar de jeugd, ook internationaal.

Foto: Leon van Lier

 

Wellicht interessant