Kelpen-Oler - 21 december 2024 - In Kelpen-Oler, gelegen in de gemeente Leudal tussen Roermond en Weert, ligt restaurant Lu & Na. Bij DeltaLimburg.nl viel het ons op dat ze onlangs alweer aandacht kregen in het Limburgse Chapeau Magazine en kort daarvoor ook al tweemaal in De Limburger. Reden genoeg om ook via DeltaLimburg.nl hier eens wat aandacht aan te besteden.
Lu & Na is een luxe bbq restaurant en wijnbar waar het allemaal net wat anders gaat dan je zou verwachten. Hier wordt eten gemaakt in de meest pure en rauwe vorm: met louter de beste ingrediënten, zonder toevoegingen. Sommige mensen noemen hen arrogant of slechte ondernemers. Wie haalt het immers in zijn hoofd om een barbecue restaurant te openen en daar vervolgens geen frietjes, spareribs en mayonaise of ketchup te serveren? Nou: Arman en Anahit Adijan. Dat resulteerde zeker in de beginjaren in wat zure gezichten, misverstanden en ontevreden gasten. Toch hielden Arman en Anahit, beide afkomstig uit Armenië, stellig vast aan hun formule. Aan de missie om de barbecuecultuur zoals 'ie in de kern bedoeld is terug te brengen. Puur, eerlijk en rauw, zonder toevoegingen.
Sinds Anahit en Arman elkaar leren kennen, op Valentijnsdag 2009, onderneemt het duo. Wat begint met het importeren en exporteren van exclusieve tarweproducten en wijnen, evolueert naar het organiseren van exclusieve etentjes en het runnen van pop-up restaurants. Waar de focus in de beginjaren op authentieke Napolitaanse pizza, gaat het roer volledig om na een vakantie naar Armenië.
"Tijdens onze reis kwamen we per toeval in een vergeten, verlaten en afgelegen dorpje. Daar, gewoon op straat, zat een oude man te barbecueën met niets meer dan vuur, drijfhout en lokaal vlees. Zonder marinades of smaakmakers, gewoon puur vlees op puur vuur", begint Arman zijn verhaal. "Je moet je voorstellen dat er in Armenië een heel sterke restaurantcultuur heerst, óveral zijn restaurants, fine dining is er de normaalste zaak van de wereld. Maar nergens in het hele land stonden de mensen zó lang in de rij als bij deze oude man."
Arman is op slag gefascineerd door de oude man, vraagt hem zijn geheimen (en krijgt die ook) en neemt zich voor deze manier van koken mee terug naar Nederland te nemen. Eerst in hun foodtruck op festivals zoals TREK, Tomorrowland en Rock am Ring. Daar valt het eten zó goed in de smaak dat steeds vaker de vraag gesteld wordt waarom de twee geen restaurant beginnen. In 2019 besluiten Anahit en Arman naar hun trouwe fans te luisteren en openen Lu & Na, genoemd naar dochters Luizy en Nancy. Eerst in Helden-Panningen, sinds 2022 in Kelpen-Oler.
Typerend voor de formule van Lu & Na is dat er louter wordt gewerkt met open vuur – en één grote pizza oven. In de keuken vinden we geen gasfornuis, geen magnetron, geen sousvide of dry-aged kast, geen diepvriezer en vooral geen frituurpan. Koken zoals de mensheid dat eeuwen heeft gedaan: boven brandend hout. Dat hout importeren Anahit en Arman uit Zuid-Afrika. Daar ging een heel selectieproces aan vooraf; uiteindelijk werd voor sekelboshout gekozen omdat dat lang brandt en extra smaak mee geeft aan het vlees.
Op de menukaart van Lu & Na staat eigenlijk alleen maar vlees. Rundvlees om precies te zijn, stukje voor stukje zorgvuldig geselecteerd. Black angus uit Australië, wagyu uit Japan, en als alternatief Ibérico uit Spanje en Bressekip uit Frankrijk. "Als je het ons vraagt de beste leveranciers ter wereld. We kennen ze allemaal persoonlijk, zijn overal geweest om kennis te maken, de dieren en hun omgeving te zien, en te proeven. We vinden het belangrijk dat de dieren een goed leven hebben gehad, het rund met graan is gevoerd en nooit is getransporteerd, om een paar eisen te noemen. Al het vlees importeren we vervolgens zelf. Dat is zeker kostbaar, maar dan heb je ook wat."
Eenmaal in de keuken van Lu & Na gebeurt er zo min mogelijk met de producten. Geen smaakmakers, enkel een beetje peper en zout, geen andere bereidingen. "Eerlijk koken. De kwaliteit van het product moet spreken, in combinatie met de pure smaak van het vuur en sekelboshout.’’ Dat geldt voor het vlees, maar ook voor de kleine selectie side dishes zoals asperges, exotische champignons, avocado’s en aardappels. De twee sauzen op de menukaart – chimmichuri en rode saus van paprika en tomaat – worden met gebruik van vuur, en zonder smaakmakers gemaakt. Barbecueën zoals het bedoeld is.
Wist je dat Armenië een van de oudste wijnlanden ter wereld is? "Wijn stroomt door onze aderen", lacht Arman. "Net zoals de menukaart puur en eerlijk is, is de wijnkaart dat ook. Goed vlees vraagt immers om een minstens net zo goed glas wijn ernaast." Op de wijnkaart van Lu & Na vinden we dan ook een selectie van kwalitatieve wijnen van over de hele wereld: van de traditionele wijnregio’s tot Georgische en Armeense wijn. Momenteel zijn Arman en Anahit zelfs bezig met het aanleggen van een eigen wijngaard in Armenië. Over enkele jaren hopen ze hun eigen wijnen te kunnen schenken bij Lu & Na: dat kan dan bij het diner, al ben je ook welkom om alleen een glaasje (of twee) te drinken.
Vier jaar na de opening van Lu & Na lijken Anahit en Arman geslaagd in hun missie. De initiële doelgroep heeft plek gemaakt voor barbecuepuristen, liefhebbers van verfijnder dineren en mensen die graag gezond dineren of een keto-dieet volgen. "We hebben vaste gasten die speciaal elke week van Haarlem naar Kelpen-Oler komen om bij ons te eten. Hoe bijzonder is dat?!"
TIP: Lekker uiteten met de feestdagen? Momenteel biedt Lu & Na een speciaal kerstmenu. Er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar, wacht dus niet te lang met reserveren! Bezoek hier de website: lu-na.nl