Roermond - 15 september 2020 - Ik denk dat met de hete en droge zomers en hevige buien van tegenwoordig niemand in Limburg meer twijfelt aan de verandering van het klimaat. En ook niet aan de invloed die wij als mens daarop hebben met ons gedrag. Ik ben blij te zien dat in mijn omgeving meer en meer mensen er ook echt wat aan willen doen, echt groener willen leven en doen.
In mijn vorige column vertelde ik hoe je simpel CO2 in de atmosfeer kunt verminderen door een andere zoekmachine op internet te gebruiken. Kleine stapjes met gezamenlijk een fors resultaat van miljoenen extra geplante bomen. Deze maand wil ik ingaan op de stappen die je zelf kunt doen in je huis. Met het verwarmen van je huis stoot je op jaarbasis de meeste CO2 uit. Wil je je uitstoot verminderen, dan kan je het beste werken aan het verminderen van de hoeveelheid energie die je nodig hebt om je huis te verwarmen. Nu we voor aardgas afhankelijk gaan worden van het buitenland, zoals Rusland, en klimaatverandering echt doorzet moeten we samen stappen gaan maken. Doe je mee?
Isoleren is echt de grootste klapper die je kan maken. Hoe je huis in de toekomst ook verwarmd gaat worden, met elektriciteit (all-electric) of met een warmtenet, isoleren blijft de belangrijkste stap. Alles wat je niet nodig hebt, hoeft in de toekomst ook niet opgewekt te worden met duurzame bronnen als zon- en windenergie. Door je huis te isoleren neemt het comfort toe, daalt je energierekening en draag je bij aan groener leven. De overheid ziet de belangrijke rol van isoleren ook heel goed en biedt de consument subsidie aan om makkelijker te verduurzamen. Via de SEEH regeling kun je tot eind 2020 nu tot 30% subsidie krijgen op allerlei vormen van isolatie. De eis is wel dat je twee maatregelen tegelijk neemt en soms is dat lastig. Je kunt daarom ook op het adviesrapport over de maatregelen subsidie krijgen en vaak krijg je de kosten van het rapport terug als je de maatregel uitvoert.
De site van het onafhankelijke Milieucentraal, Verbeter je Huis kan ik erg aanraden. Op deze site wordt uitgelegd welke maatregelen het meeste effect hebben en hoe je betrouwbare leveranciers kan vinden. Ze hebben zelfs een pagina voor de pioniers die ook echt van het aardgas af willen.
Nu ik zelf in de loop van de jaren in stapjes mijn huis heb geïsoleerd (en heb gezorgd voor ventilatie, die combinatie is essentieel) en zelfs de laatste stap, van het aardgas afgaan, met succes heb volbracht, kan ik iedereen alleen maar aanraden: ga aan de gang, draag je steentje bij en verbeter het comfort en de kwaliteit van de lucht in je huis.
Op mijn website www.duurzaamroermond.nl deel ik meer van dit soort tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl.
Met duurzame groet, Floris