Hunsel/Molenbeersel (B) - 11 april 2021 - Ons 57e 'juweeltje van de week' is het monument van de Dodendraad op de Nederlands-Belgische grens tussen Hunsel en Molenbeersel (B). Op deze plek is een stukje Dodendraad gereconstrueerd. De Dodendraad was een elektrische grensversperring (2000 volt) in WOI langs de gehele Belgisch-Nederlandse grens, ruim 300 km lang. Aangelegd door de Duitse bezetter met als doel spionnen, smokkelaars, Belgische vluchtelingen en Duitse deserteurs tegen te houden.
Al enkele maanden na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) besloot het Duitse militaire bestuur om de Belgische grens met Nederland geheel af te sluitenm met als doel spionnen, smokkelaars, Belgische vluchtelingen en Duitse deserteurs tegen te houden. Over een traject van 300 km (de hele Belgisch-Nederlandse grens) werd een driedelige draadversperring geplaatst. Op de middelste draad stond 2000 volt, dodelijk bij de minste aanraking.
Op een zeventigtal plaatsen over het hele traject werden poorten in de draad gebouwd. Meestal bij grote wegen naar Nederland. Bij slechts 20 poorten was het burgers toegestaan om de grens over te steken. In onze regio waren er toegangspoorten bij Stramproy en bij Neeritter.
Alleen burgers met een Passierschein mochten erdoor. Deze documenten kon men vaak tegen betaling verkrijgen in een Kommandantur en waren slechts korte tijd geldig.
De dodendraad heeft ca. 1000 mensen het leven gekost door elektrocutie en geweerschoten. Ongeveer de helft daarvan waren Belgen, een vierde waren Duitsers, de overige slachtoffers waren Nederlanders, Fransen, Britten en Russen.
In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Dodendraad werd afgebroken en in dat jaar hebben scholieren en grensbewoners langs het traject van de Dodendraad witte krokussen geplant. Elk voorjaar maken zij het voormalige tracé van de Dodendraad weer zichtbaar.
Sinds februari 2020 plaatst DeltaLimburg.nl elk weekend als kopfoto op de FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Sinds medio januari 2021 plaatsen we onze juweeltjes ook op de website.
Foto Leon van Lier